Tutkimus: Luomulihassa 50 prosenttia enemmän terveellisiä rasvahappoja
Luomuliha ja -maito sisältävät enemmän terveydelle edullisia rasvahappoja kuin tavanomaisesti tuotettu liha ja maito, kertoo brittiläisen Newcastlen yliopiston tuore tutkimus. Ero on seurausta nautojen erilaisesta ruokinnasta.
Tulosten mukaan luomuliha ja -maito sisältävät omega-3-rasvahappoja noin 50 prosenttia enemmän kuin tavanomaisesti tuotettu liha ja maito. Omega-3-rasvahappojen riittävä saanti edistää mm. sydämen ja verenkiertoelimistön terveyttä sekä hermoston toimintaa.
Luomu osoittautui myös muutamien muiden rasvahappojen ja useiden ravintoaineiden osalta koostumukseltaan terveellisemmäksi kuin tavanomainen liha ja maito. Sen sijaan tärkeitä hivenaineita jodia ja seleeniä on luomulihassa ja -maidossa vähemmän kuin tavanomaisesti tuotetussa.
Newcastlen yliopiston johdolla tehty selvitys on laajin luomulihasta ja -maidosta tähän mennessä tehty metatutkimus. Kansainvälinen tutkimusryhmä kävi läpi aiempia tutkimusjulkaisuja, joissa on vertailtu luomulihaa ja -maitoa tavanomaisesti tuotettuun lihaan ja maitoon. Lihan osalta tarkasteltiin 67 ja maidon osalta 196 tutkimusta.
Tutkimustulokset julkaistiin tieteellisen British Journal of Nutrition -lehden kahdessa eri artikkelissa helmikuussa 2016.
Tutkimuksessa selvisi, että terveydelle epäedullisia myristiini- ja palmitiinihappoja on luomulihassa jonkin verran vähemmän kuin tavanomaisessa lihassa. Näiden happojen epäillään olevan yhteydessä sydän- ja verisuonitautien kohonneeseen riskiin.
Tutkimuksen tekijät kuitenkin korostavat, että lihan osalta vertailututkimuksia on toistaiseksi tehty liian vähän, jotta niiden johtopäätöksiä voisi vielä yleistää.
Luomumaidon ja -lihan ravintoainekoostumusta on tutkittu myös Suomessa, ja tulokset ovat olleet samansuuntaisia kuin Newcastlen yliopistossa saadut.
Helsingin yliopiston hiljattain tehdyssä metatutkimuksessa tarkasteltiin maidon rasvahappokoostumusta eri tuotantotavoissa. Yliopistonlehtori Tuomo Kokkonen toteaa, että suurta ristiriitaa Helsingin ja Newcastlen yliopistojen meta-analyysien välillä ei ole.
– Esimerkiksi monityydyttymättömien rasvahappojen ja omega-3-pitoisuuksien osalta tulokset ovat hyvin samansuuntaisia, hän sanoo.
TS