Uutiset

LM Texasissa: Täällä pärjää iso ja äänekäs – kuten Donald Trump

Kim ja Ish Medeles aikovat äänestää joko Marco Rubiota tai Ted Cruzia.
Kim ja Ish Medeles aikovat äänestää joko Marco Rubiota tai Ted Cruzia.

Republikaanipuolueen jäsenyys tulee texasilaisille synnyinlahjana kuin tietokoneen oletusasetus. Täkäläiset epäilevät valtiovaltaa. Monen mielestä: mitä kauempana se pysyy heidän elämästään, sitä parempi. Trump antaa äänen nykymenoon suuttuneille.

Rakennustyömaan esimies Michael Gundersen, 38, istuu pubin ulkoterassilla oluttuopin ääressä. Houstonissa on rakennusbuumi. Vasarat paukkuvat sunnuntaisinkin, sillä rakennusmiehet eivät täällä kuulu ammattiliittoon. Michael painaa töitä 85 tuntia viikossa 13 dollarin (noin 12 euron) tuntipalkalla. Kotona on raskaana oleva vaimo ja lapsi.

– Minun on elätettävä koko perhe. Teen töitä usein seitsemän päivää viikossa, Michael tilittää suomalaisten maakuntalehtien Lännen Median haastattelussa.

Hänen isänsä on Norjasta. Isoisä soti vapaaehtoisena Suomen talvisodassa. Michael itse on ajatuksiltaan perus-texasilainen.

– Vihaan vasemmistolaista ajattelua. Sosialismilla on paikkansa vanhassa maassa, muttei täällä, mies tokaisee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Gundersen aikoo äänestää Donald Trumpia.

– En pidä siitä, millä tavalla hän luonnehtii meksikolaisia. Työskentelen heidän kanssaan, ja he ovat mitä ahkerimpia ihmisiä. Mutta pidän muista asioista, joita Trump sanoo tekevänsä maan hyväksi, Michael selittää.

Ja kuitenkin Trumpin vaalikampanjan kulmakiviä ovat 11 miljoonan paperittoman siirtolaisen maastakarkoitus sekä muurin rakentaminen Meksikon ja Yhdysvaltojen välille.

– Texasia ei olisi ilman Meksikoa ja päinvastoin. Meillä on aina ollut läpimentävä raja, josta ihmiset ovat tulleet ja menneet. Ihmiset kulkisivat muurin yli tai ali. Raja ei koskaan tule olemaan täysin tiivis, rakennusmies tietää.

Trumpin suosio näyttääkin perustuvan mutu-tuntumaan. Ihmiset näkevät hänessä mitä haluavat.

– Trump kerää kiinnostusta vetoamalla syrjäytyneisiin ihmisiin. Hänen ihmisryhmiä vastakkain asetteleva viestinsä huolestuttaa, keski-ikäinen afroamerikkalainen Oscar Heinz paheksuu.

– Donald Trump päätti tehdä latinoista potkupallonsa. Hän aloitti kampanjansa haukkumalla heitä ja muita siirtolaisia. Se heijastelee republikaanipuolueen kantoja, musta Janard Jenkins uskoo.

Petrokemian teollisuudessa työskentelevä aviopari Kim ja Ish Medeles istuvat puiston penkillä nauttimassa keväisestä päivästä. He aikovat äänestää supertiistain esivaalissa joko Ted Cruzia tai Marco Rubiota.

– Trump pelottaa. Hän laukoo asioita, jotka ovat epärealistisia ja ajattelemattomia, Kim miettii.

– Siirtolaiset ovat tehneet Houstonista sen, mikä se on. En sano, etteikö meillä tule olla siirtolaislakeja, mutta muuri on mennyttä ajattelua. Kiinan tai Berliinin muuritkaan eivät toimineet, haluammeko todella palata niihin aikoihin, Ish kysyy.

Eläkeläiset Antonia and George Helland ovat äänestäneet jo ennakkoon – vaimo Hillary Clintonia ja mies Jeb Bushia, joka sittemmin vetäytyi kisasta. Heitä hirvittää ajatus presidentti Trumpista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Se olisi katastrofi, koska mies on hullu, George pamauttaa.

– Minua se hävettäisi, sillä hän ei ole valtiomies, Antonia tyrmää.

Yläasteen opettaja Ashley Williams on kävelyllä Buffalo Bayou -joen varrella. Hän aikoo äänestää demokraattiehdokasta.

– Trump ei ole diplomaattinen, enkä haluaisi nähdä häntä presidenttinämme, Ashley torjuu.

{{k851489}}{{k851486}}

Geofysiikan opiskelija Charles Grasselle, 22, nämä ovat ensimmäiset presidentinvaalit, joissa hän saa ikänsä puolesta äänestää.

– Useimmat ikäiseni ovat sitä mieltä, että Trump on vitsi, nuorimies heittää.

Charlesille sairausvakuutus on tärkeä vaaliteema. Obamacaren ansiosta hänellä on vakuutus äitinsä kautta 26-vuotiaaksi saakka. Sen jälkeen opiskelija toivoo saavansa sen tulevalta työnantajalta. Hän aikoo antaa äänensä yleisvaalissa demokraattiehdokkaalle.

– Kuka tahansa, paitsi Trump, Charles huikkaa.

Koditon musta Marquis, 35, kerjää McDonaldsin ulkopuolella. Hän on elänyt koko ikänsä vankilakierteessä. Takana on tuomioita huumeista, pahoinpitelyistä ja ampuma-aserikoksista. Hän ei saa äänestää ehdonalaisella. Jos saisi, mieleen pulpahtaa yksi nimi.

– Kuulin kerran Trumpin puhuvan. En muista, mitä hän sanoi, mutta jotenkin se tuntui järkeenkäyvältä, Marquis muistelee.

Trumpissa on sitä jotakin, joka uppoaa elämäänsä pettyneisiin ihmisiin. Ja heitähän Amerikassa riittää.

Supertiistain ennakkoasetelma:
Donald Trump johtaa republikaanien ehdokaskyselyitä kahdeksassa osavaltiossa kaikkiaan 13:sta, jotka järjestävät esivaalinsa supertiistaina 1. maaliskuuta. Texas ja Arkansas olisivat menossa Cruzille ja Minnesota Rubiolle.

Opettaja Ashley Williams tukee demokraatteja.
Opettaja Ashley Williams tukee demokraatteja.
Eläkeläiset Antonia and George Helland pitäisivät Trumpin voittoa katastrofina.
Eläkeläiset Antonia and George Helland pitäisivät Trumpin voittoa katastrofina.

Luitko jo nämä?