Yhteiskuntasopimuksen vaikutus kustannuskilpailukykyyn on noin 3,5 prosenttia, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder. Maan hallitus on aiemmin edellyttänyt 5 prosentin vaikutusta, mutta aivan viime aikoina äänenpainot ovat lientyneet.
Akavan hallitus hyväksyi neuvotteluratkaisun aamun kokouksessaan.
Fjäder painottaa, että kyse on kokonaispaketista ja myös hallitus joutuu ottamaan kantaa kokonaisuuteen. Siihen kuuluvat yhteiskuntasopimuksen ohella paikallisen sopimisen pelisäännöt ja palkkasopimus.
– Me hyväksymme sen tällaisenaan. Jos joku ilmoittaisi, että jokin osa ei käy, silloin sopimusta ei ole olemassa, Fjäder sanoi STT:lle.
Hallitus on edellyttänyt, että paikallisesti olisi pystyttävä sopimaan niin työajoista, palkoista, palkanlisistä kuin muista korvauksista. Fjäderin mukaan sopu pitää sisällään mahdollisuuden työaika- ja palkkajoustoihin, mutta siitä ei anneta ohjetta työ- ja virkaehtosopimuksissa. Halukkaat liitot voivat edistää yrityskohtaista sopimista.
– Isoimmat ja vaikeimmat kysymykset siivottiin käytännössä pois, Fjäder sanoi.
Paikallisen sopimisen ratkaisun hyväksyminen on vaikeaa tiettävästi varsinkin kokoomukselle.
Fjäderin mielestä paikallinen sopiminen etenee. Esimerkiksi järjestäytymättömät työnantajat saavat paikallisen sopimisen joustot käyttöönsä työehtosopimusten puitteissa.
– Tässä on laaja paketti. Olisin tosi ihmeissäni, jos maan hallitus ei tätä ottaisi. Kilpailukyky paranee, tulee paikallista sopimista, vaikka ei ehkä niin paljon kuin he haluavat, mutta kolmen kuukauden aikana nähdään.
Hyvänä vaikutuksena hän mainitsee myös työrauhan ja ennustettavuuden.
– Tämä on paljon paljon parempi kuin pakotelainsäädäntö ja tämä ei ole ollenkaan huono ratkaisu.
Työnantajamaksujen osan siirtäminen palkansaajien maksettavaksi olisi Fjäderin mielestä pitänyt toteuttaa pienempänä. Sen sijasta järjestö olisi edennyt työaikakysymyksissä, koska palkansaajien tulojen pieneneminen syö ostovoimaa.
TS–STT