Uutiset

Fidzhin raju pyörremyrsky vaatinut kymmeniä kuolonuhreja

Vahvistamattomien tietojen mukaan myrsky on saattanut tuhota tuhansia taloja ja pyyhkäissyt maan tasalle kokonaisia kyliä. AFP/ Jay Dayal
Vahvistamattomien tietojen mukaan myrsky on saattanut tuhota tuhansia taloja ja pyyhkäissyt maan tasalle kokonaisia kyliä. AFP/ Jay Dayal

Tyynellämerellä Fidzhillä viikonloppuna riehunut pyörremyrsky vaati ainakin 20 ihmisen hengen ja aiheutti reilusti tuhoja. Viranomaiset varoittivat maanantaina, että uhriluku vielä todennäköisesti nousee, kun myrskytuhojen raivaustyöt etenevät.

– Ensimmäisten arvioiden ja ilmakuvien perusteella näyttää siltä, että tuhoja on paljon etenkin pienemmillä, kaukaisimmilla saarilla, kertoi operaatiokoordinaattori Sanna Salmela-Eckstein Punaisen Ristin Aasian-aluetoimistosta STT:lle maanantaina.

– Kaikille alueille ei ole vielä pystytty toimittamaan apua. Lisäksi on sellaisia alueita, joista ei ole vielä kauheasti tietoa, Kuala Lumpurista käsin tilannetta seurannut Salmela-Eckstein sanoi.

Satojen ihmisten kotien ja elinkeinojen on arvioitu tuhoutuneen täysin. Winston-myrsky oli voimakkain koskaan Fidzhille iskenyt myrsky. Sen tuulet puhalsivat keskimäärin 220 kilometrin tuntivauhtia, ja puuskissa nopeus nousi jopa reilusti yli 300 kilometriin tunnissa.

Saarivaltioon on julistettu kuukauden poikkeustila. Maan armeija on määrätty avustamaan raivaustöissä, suuri osa kouluista puolestaan on suljettu opetukselta ja muutettu evakuointikeskuksiksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Evakuointikeskuksissa on edelleen viikonlopun jäljiltä yli 8 000 ihmistä. Niihin täytyy saada nyt järjestettyä muun muassa vettä ja ruokaa, Salmela-Eckstein sanoi.

Maassa pelätään myös tautien, kuten denguekuumeen, leviämistä.

Salmela-Ecksteinin mukaan seuraavina päivinä ja viikkoina onkin ensisijaisen tärkeää saada vesi- ja sanitaatiotilanne kuntoon.

Turistilennot avustuslennoiksi

Myrskyn säikäyttämät turistit täyttivät paluulennot Fidzhiltä sen jälkeen kun viikonlopun yli poikki ollut lentoliikenne aloitettiin maanantaina. Fidzhillä pelätäänkin myrskyn vaikutusta maan turismiin, sillä maa saa suuren osan tuloistaan turismista.

Maanantaina Fidzhille suuntasi lähinaapurimaista lähtevillä lennoilla avustustyöntekijöitä sekä lahjoituksia. Muun muassa Australia on ilmoittanut lähettävänsä maahan noin 3,2 miljoonan euron edestä perusavustustarvikkeita kuten ruokaa ja puhdasta juomavettä.

TS–STT