Kupittaan tapahtumia koskeva sisäinen tarkastus koskee myös kaupungin hyvinvointitoimialan toimialajohtajaa Riitta Liuksaa. Hän toimi sektorin toimialajohtajana vuonna 2013, kun Kupittaan G1-osastoon kohdistunut selvitys tehtiin.
– Vastuukysymykset ovat yksi osa sisäistä tutkintaa ja koskevat toimialajohtajaa. Riitta Liuksa on tuolloin käsitellyt asiaa ja ryhtynyt toimenpiteisiin. Nyt on tutkittava, olivatko ne riittäviä, kaupunginjohtaja Aleksi Randell (kok) toteaa.
Liuksaan kohdistuvasta sisäisestä tarkastuksesta huolimatta hänelle on vastuutettu Kupittaa-asian viestintä.
– Koska vastaan organisaatiosta, vastaan myös tämän asian tiedottamisesta. Mikäli tarkastuksessa osoitetaan, että olen lyönyt laimin tehtäviäni, asiaa mietitään uudelleen, Liuksa toteaa.
Hän aloitti Turun kaupungin palvelutuotantojohtajana vuonna 2009. Samana vuonna hänestä tuli organisaatiomuutoksen kautta peruspalvelujohtaja ja vuonna 2013 toimialajohtaja.
Viestintäjohtaja Saara Malilan mukaan Liuksan viestintävastuusta Kupittaa-asiassa ei ole keskusteltu.
Sisäinen tarkastus toimii kaupunginjohtajan alaisuudessa ja tekee tarkastuksia hänen toimeksiannostaan. Vastuu tarkastuksista on tarkastusjohtaja Tuula Weckmanilla.
– Kupittaan tarkastus on priorisoitu kiireelliseksi ja aloittelemme sitä parhaillaan. Hiihtolomat todennäköisesti venyttävät aikataulua, Weckman kertoo.
Tulokset raportoidaan ensin kaupunginjohtajalle, sitten tarkastetulle yksikölle ja sen johdolle ylin johto mukaan lukien.
– Sisäisen tarkastuksen tehtäviin kuuluu arvioida valvonta- ja seurantamekanismien toimivuutta, niiden mahdollisia puutteita tai puuttumista. Tarkastuksien lopputulos on suositus tai edellytettävä toimenpide. Toteutusvastuu niistä on tarkastetulla yksiköllä, Weckman kertoo.
Lounais-Suomen poliisi tutkii Kupittaan vanhuspsykiatrian G1-osaston tapahtumia rikosnimikkeillä pahoinpitely, vapaudenriisto ja virkavelvollisuuden rikkominen.
– Rikosnimikkeet voivat muuttua tutkinnan edetessä, kertoo jutun tutkinnanjohtaja Jussi Helesvirta.
Poliisi käynnisti torstaina esitutkinnan asiasta Turun Sanomien julkaisemien tietojen ja omien jatkoselvitystensä perusteella.
Poliisi myöntää, että sillä oli hallussaan Turun kaupungin teettämä G1-osastoa koskeva selvitysmateriaali jo vuonna 2013. Tuolloin poliisi tutki kuitenkin vain lääkevarkaudet, muut materiaalissa ilmenevät väärinkäytökset jäivät tutkimatta.
– Kun asiantuntijataho kuten kaupunginlakimies tekee tutkintapyynnön ja luovuttaa poliisille sitä tukevaa materiaalia, on luonnollista, että poliisi luottaa asiantuntijatahon näkemykseen, toteaa erityistutkintasektorin päällikkö Teijo Ristola.
Ristolan mukaan kaupungin tutkintapyyntö koski kahta rikosta, joissa ensimmäisessä oli kyse yhden ja toisessa kolmenkymmenen lääketabletin varastamisesta.
– Jos kaupunki laittoi tutkintapyyntöönsä jonkin piiloviestin mukaan, poliisi ei sitä havainnut, Ristola sanoo.
Ensisijaisesti poliisin tavoitteena on kartuttaa nyt G1-osastoon liittyvän kirjallisen aineiston määrää ja perehtyä siihen tarkasti.
– Tämän jälkeen alkavat henkilöiden kuulustelut. Rikoksesta epäillään useita, Helesvirta kertoo.
Poliisitutkinta keskittyy vuosien 2009–2015 tapahtumiin. Tarvittaessa tutkinta laajentuu koskemaan pidempää aikaväliä ja muita Kupittaan sairaalan osastoja.
Poliisi pyytää kaikkia Kupittaalla tapahtuneista laittomuuksista tietäviä ottamaan yhteyttä poliisiin. Poliisi korostaa, että tutkinnan asiassa hoitavat viranomaiset.
– Hoitajat ovat saaneet ikäviä ja epäasiallisia yhteydenottoja. Niiden on loputtava tai poliisi ryhtyy toimenpiteisiin, Helesvirta muistuttaa.
Turun kaupunginsairaalan vanhuspsykiatrisen osaston G1 työvuoroja muutettiin perjantaina poikkeuksellisella tavalla. Ne osaston työntekijät, joihin vuoden 2013 sisäinen selvitys toimenpidesuosituksineen kohdistui, jaettiin eri vuoroihin. Alkuperäisessä vuorotaulukossa kaksi tai useampia näistä henkilöistä saattoi olla samassa vuorossa.
Samalla yövuoroja tekevien henkilömäärää kasvatettiin. Hyvinvointitoimialan johtajan Riitta Liuksan mukaan kuhunkin yövuoroon lisättiin yksi työntekijä.
Liuksan mukaan työvuorosuunnittelun muutos johtuu osaston ”työyhteisökriisistä”.
– Tässä tilanteessa, kun esitetään, että epäasiallisuuksia on tapahtunut, on tehtävä kaikki voitava asian selvittämiseksi, hän sanoo.
Turun Sanomien tietojen mukaan kaupunki kielsi työntekijöitään kommentoimasta Kupittaan ongelmia medialle. Liuksa keskitti kaiken tiedottamisen perjantaina itselleen. Oman käsityksensä mukaan hän ei rajoita kaupungin työntekijöiden sananvapautta.
– Noudatamme linjaa, jossa virallinen tiedottaminen kulkee minun kauttani. Jos henkilöstölle esitetään kysymyksiä, kukin päättää itse, vastaako niihin vai ei.
Kupittaan sairaalan väärinkäytökset herättivät keskustelua myös Tyksissä. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian tulosalue kehotti työntekijöitään puuttumaan mahdollisiin väärinkäytöksiin.
– Meillä on hyvä varhaisen puuttumisen järjestelmä, josta nyt muistutettiin sähköpostiviestillä, kertoo psykiatrian tulosalueen johtava ylihoitaja Marjo Saarenmaa.
– Jos joku havaitsee käytöstä, joka ei kuulu psykiatriseen hoitotyöhön, siitä pitää heti ilmoittaa esimiehelle. Liian pitkää tietämistä ei pitäisi olla, vaan ilmoittamiskynnys on matala, Saarenmaa sanoo.
Turun sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Jarmo Rosenlöf (sd) katsoo, että myös valtion viranomaisten, Avin ja Valviran, pitäisi olla Kupittaa-asiassa tutkinnan kohteena. Rosenlöfistä tutkinnan pitää painottua poliisille.
Rosenlöf sekä lautakunnan varapuheenjohtaja Aila Harjanne (kok) sopivat perjantaina, että sosiaali- ja terveyslautakunta pitää ylimääräisen kokouksensa ensi keskiviikkona 24. helmikuuta.
– Lautakunnan kanssa katsomme, missä tässä asiassa mennään. Lisäksi kokouksessa käsitellään ehdotus, että näitä G1:n ja muidenkin osastojen asioita seurataan 2–3 kuukauden välein, jotta voimme todeta, että palvelut toimivat kuten pitää, Rosenlöf selvittää.
Hänen mukaansa lautakunta toimittaa poliisille kaiken Kupittaa-tapausta koskevan materiaalin.
– Hyvä sinänsä, että sisäinen tutkinta tehdään. Usein ne painottuvat talousasioihin. Onko Kupittaa-asiassa sisäiseen tarkastukseen riittävää osaamista, sitä en tiedä.
Poliisi pyytää tietoja: Yhteydenotot Kupittaan sairaalassa tapahtuneista laittomuuksista poliisin vihjepostilaatikkoon vihje.turku.lounais-suomi@poliisi.fi
Lue lisää lauantain Turun Sanomista tai näköislehdestä