Uutiset
Linnan juhlat 2015

Tarmo Ahti juhlii presidentin kanssa

Koskelta Linnan juhliin lähtevä 100-vuotias sotaveteraani Tarmo Ahti (oik.) sekä hänen saattajansa Matti Allén. Kuva: Asko Virtanen
Koskelta Linnan juhliin lähtevä 100-vuotias sotaveteraani Tarmo Ahti (oik.) sekä hänen saattajansa Matti Allén. Kuva: Asko Virtanen

Syksyllä sata vuotta täyttänyt koskelainen sotaveteraani Tarmo Ahti juhliin itsenäisyyspäivää tavallista juhlavammissa merkeissä. Muutama viikko sitten tuli postin mukana kutsu saapua tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

–Ensimmäinen ajatus oli yllätys. Toinen taisi olla se, että toivottavasti selvitään ilman suurempia mokia, kun koko kansa katselee, Tarmo Ahti miettii.

Linnan juhliin hän kertoo lähtevänsä uteliaalla mielellä, ilman sen kummempia ennakko-odotuksia. Mukaan kaveriksi lähtee Matti Allén.

Tarmo Ahdin kunto on korkeaan ikään nähden hyvä, mutta näkökyky on kaihileikkauksen jälkeen huonontunut.

Ahti ehti palvella isänmaata kahdeksan eri kalenterivuoden aikana.

–Vuonna 1937 menin asevelvollisena Porin rykmenttiin, vuonna 1944 pääsin rintamalta pois, hän kertoo.

–Sota jätti jälkensä. Vuosikymmenet näin painajaisunia sodasta, aina sellaisia, että tilanne on vaikea. Pienempi jälki jäi siitä, että vasenta lonkkaa välillä aina särkee, siellä on sirpale.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ahti on tuttu vierailija Kosken lukiossa. Hänellä on vakaa käsitys siitä, että nykynuoriso arvostaa veteraaneja ja itsenäisyyttä korkealle. Toisin oli asian laita 1960- ja 1970-luvulla. Silloin veteraaneille sanottiin, että mitäs lähditte sotaan.

Koskelaisen Tarmo Ahdin lisäksi linnan juhliin on kutsuttu myös Niilo ja Hilkka Kujanpää Tarvasjoelta. Niilo Kujanpää on jatkosodan veteraani ja Hilkka Kujanpää rintamalotta.

–Iso asia on kun kutsutaan. Valitettavasti Niilo ei sairauden vuoksi pääse lähtemään, mutta minä ajattelin mennä juhliin, Hilkka Kujanpää kertoo.

–Veteraaneille on varattu kahvit samaan paikkaan, joten kyllä sieltä meitä ikäihmisiä muitakin löytyy, Kujanpää uskoo.

Lue lisää Tarmo Ahdistä ja Niiko ja Hilkka Kujanpäästä Auranmaan viikkolehdestä.