Uutiset

Jauhekirjeet saivat Suomen havahtumaan bioterrorismin uhkaan

Biologisten uhkien osaamiskeskuksen tehtäviin kuuluu muun muassa kehittää menetelmiä, joiden avulla biologisia uhkia voidaan tunnistaa nopeasti. Professori Simo Nikkari on yksi keskuksen asiantuntijoista. LM/Joel Maisalmi
Biologisten uhkien osaamiskeskuksen tehtäviin kuuluu muun muassa kehittää menetelmiä, joiden avulla biologisia uhkia voidaan tunnistaa nopeasti. Professori Simo Nikkari on yksi keskuksen asiantuntijoista. LM/Joel Maisalmi

Jo kymmenen vuoden ajan Biologisten uhkien osaamiskeskus on varautunut siihen, miten toimia jos Suomessa leviäisi Yhdysvaltojen tapaan hengenvaarallisia pernaruttokirjeitä tai aiheutuisi muita vastaavia biouhkia. Suomessa mahdolliseen bioterrorismiin ei osattu ennakolta varautua, kun Yhdysvalloissa levitettiin syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen kirjeitse hengenvaarallista pernaruttoa.

Pian tämän jälkeen Suomikin sai osakseen oman jauhekirje-episodin.

Yhdysvaltain ensimmäisen pernaruttotapauksen tulosta julki oli ehtinyt kulua puolitoista viikkoa, kun tiistaina 16. lokakuuta MTV3:n postitushuoneessa Helsingissä avattiin aamupostin mukana tullut, pulveria sisältänyt kirje.

Poliisi evakuoi paikan, ja kirjeen sisältö lähti tutkittavaksi.

Samana päivänä jauhekirjeitä löydettiin myös Kluuvin kauppakeskuksesta, Elisan postikeskuksesta ja Malmin poliisista Helsingissä.

Ilmoituksia epäilyttävistä lähetyksistä alkoi kantautua myös muualta maasta: Tampereelta, Lappeenrannasta, Jyväskylästä ja Rovaniemeltä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rovaniemen pääpostista myöhään tiistai-iltana löytynyt jauhekirje paljastui nopeasti huonoksi pilaksi.

Kirjeen ideoinut porukka oli lähettänyt kirjeen työpaikalleen nähdäkseen, miten siihen suhtauduttaisiin, mutta kuoresta olikin alkanut valua jauhetta postinlajittelukoneen käsittelyssä.

Jyväskylässä postiterminaali päätettiin sulkea siksi aikaa, että kahden kirjelähetyksen sisältämä jauhe saataisiin tutkittua. Torstaina pääposti ja lajittelukeskus jouduttiin sulkemaan Oulussa.

MTV3:n ja Kluuvin kauppakeskuksen tiloista löytyneet kirjeet varmistuivat perjantaina vaarattomiksi. Viranomaiset olivat koko ajan otaksuneet jauhekirjeet pilanteoksi, mutta jokainen löytö oli silti tutkittava huolellisesti.

Perjantaihin mennessä poliisilla oli tutkittavanaan jo satoja kirjeitä. Postin toiminta oli sekaisin. Sisäministeri Ville Itälä vetosi kansaan ja vaati loppua vakavalla asialla pilailulle. Jauhekirjeistä aiheutuneiden kustannusten arveltiin nousevan miljoonaluokkaan.

Viikonlopun aikana poliisille tehtiin enää muutama yksittäinen ilmoitus epäilyttävistä löydöistä. Posti joutui kuitenkin vielä maanantaina osittain sulkemaan lajittelukeskuksensa Pasilassa, ja postin kulku viivästyi koko maassa.

Rovaniemen tapauksen lisäksi tekijät jäivät kiinni Tampereella ja kahdessa tapauksessa Oulussa.

Tamperelaismies tunnusti lähettäneensä kahdeksan hienoa sahajauhoa sisältänyttä kirjettä. Oulussa toinen mies oli postittanut kaverilleen pilailumielessä sämpyläjauhoa ja toinen lähettänyt kirjeen, joka ei sisältänyt jauhetta mutta johon oli kirjoitettu englanniksi ja suomeksi varoituksia pernarutosta.

Tapaukset, joissa tekijät saatiin selville, menivät aikanaan oikeuteen.

Tampereen jauhepostittaja tuomittiin lievästä tietoliikenteen häirinnästä 25 päiväsakon rangaistukseen, minkä lisäksi hän joutui korvaamaan Postin kärsimiä vahinkoja 850 euron edestä ja lisäksi 3 400 euroa Postin oikeudenkäyntikuluja.

Rovaniemen jauhekirjejutussa Posti vaati tekijöiltä yhteensä 27 000:ta euroa, mutta syyte hylättiin, koska lähettäjien ei katsottu osanneen ajatella, että kirje pysäyttäisi postiliikenteen. Samoin tahallisuus jäi oikeuden mielestä näyttämässä molemmissa Oulun tapauksissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomessa lähetetyistä jauhekirjeistä yhdestäkään ei löytynyt pernaruttoa.

Yhdysvalloissa pernaruttokirjeet surmasivat syksyn aikana viisi ihmistä. Isku avasi monen silmät huomaamaan biologisen terrorismin muodostaman uhkan.