Paikalliset

Huumekauppa netissä toi turkulaismiehelle kolme vuotta vankeutta

Lehtikuva
Lehtikuva

Käräjäoikeus on passittanut vankilaan turkulaimiehen, joka tilasi levitykseen vaarallista alfa-PVP-muuntohuumetta netistä. Huumeyrittäjyys vei 24-vuotiaan miehen vapauden kolmeksi vuodeksi.

Tapahtumat ajoittuvat viime vuoden elo–syyskuulle. Mies tilasi ensin ulkomaiselta sivustolta 40 grammaa alfa-PVP:tä. Toisen satsin määrä oli 100 grammaa samaa ainetta. Lisäksi miehen hallusta löytyi lähes 30 grammaa samaa ainetta.

Alfa-PVP on erittäin vaaralliseksi huumausaineeksi luokiteltu synteettinen stimulantti, jolla ei ole lääketieteellistä käyttöä. Alfa-PVP:n vaikutus alkaa nopeasti ja kestää muutamia tunteja. Aineella haetaan voimakkaan energisyyden ja seksuaalisuuden tunteita.

Alfa-PVP:n yliannostus voi tappaa. Muita haittavaikutuksia ovat psykoosi, aggressiivisuus, ahdistustilat sekä voimakkaat harhat.

Muuntohuumeiden käytön haitoista on saatu esimerkkejä kuluvan kesän aikana Salossa ja Turussa. Aineiden aiheuttamat harhat ovat saaneet käyttäjät kiipeämään puihin, kerrostalon katolle ja harhailemaan verissäpäin sekä sekavana ihmisten olohuoneissa omakotitaloalueella.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Puhtaus tekee alfa-PVP:stä kallista

Suomeen tulevan alfa-PVP:n alkuperämaa on lähes poikkeuksetta Kiina.

Alfa-PVP on tällä hetkellä Suomen yleisimmin käytettyjä muuntohuumeita. Se muistuttaa vaikutuksiltaan amfetamiinia ja kokaiinia. Toisin kuin esimerkiksi amfetamiini, jota usein laimennetaan huumekauppaketjun eri vaiheissa, alfa-PVP on maahan tullessaan yleensä täysin puhdasta.

Puhtautensa takia aineen käyttömäärät ovat todella pieniä. Turkulaismiehen tilaamasta 170 grammasta olisikin riittänyt tavaraa jopa reiluun 6 700 käyttöannokseen ja satsin hinta katukaupassa olisi liikkunut 34 000 eurossa.

Turkulaisten onneksi ja 24-vuotiaan huumekauppiaan epäonneksi suurin osa aineesta jäi kiinni tullissa. Varsinais-Suomen käräjäoikeus katsoi miehen syylliseksi kolmeen törkeään huumausainerikokseen ja pariinkymmeneen lievempään rikokseen.

Ulkomaankauppa kaipasi apuria

Turkulaismiehen yritteliäisyys laittomuuksien parissa toi tuomion myös hänen ystävälleen. Kaveri auttoi ilmeisen heikosti englantia ymmärtävää 24-vuotiasta ulkomaankaupoissa nettisivustolla.

Ystävänpalvelus tahrasi miehen aiemmin puhtaan rikosrekisterin.

Oikeus katsoi englannin kielen tulkkina toimimisen törkeäksi huumausainerikokseksi ja rankaisi 37-vuotiasta vuoden ja kymmenen kuukauden vankeusrangaistuksella. Tahraton menneisyys sai oikeuden määräämään vankeuden ehdollisena.

TS–REBEKKA HÄRKÖNEN