Saksa poltti välit Itä-Eurooppaan pakolaiskriisissä
Saksan johtajan otteet pakolaiskriisin hoidossa herättävät vahvaa tyytymättömyyttä Itä-Euroopassa. Kritiikki yltyi sen jälkeen, kun EU runnoi Saksan johdolla läpi kiistanalaiset kiintiöt turvapaikanhakijoiden siirroista unionin sisällä. Asiasta jouduttiin äänestämään viime viikolla, ja neljä Itä-Euroopan maata vastusti päätöstä.
Unkarin ja Slovakian johtajien mielestä Saksa ei kuuntele maiden näkemystä siitä, että turvapaikanhakijakiintiöt ovat väärä lääke kriisinhoitoon. Saksan linja on herättänyt soraääniä myös maissa, jotka äänestivät siirtojen puolesta. Menettelyn sudenkuoppa on, että EU ei pysty takaamaan turvapaikanhakijoiden pysyvän siinä maassa, johon heidät ohjataan.
Myös Saksan ilmoitus ottaa vastaan kaikki syyrialaiset turvapaikanhakijat närästää monissa jäsenmaissa. Päätöksen on arvioitu houkuttelevan vain lisää tulijoita Eurooppaan. Unkarin pääministeri Viktor Orban on syyttänyt Saksaa ”moraalisesta imperialismista”.
Närkästystä on aiheuttanut myös Saksan kovaotteinen tyyli EU-neuvotteluissa. Erään EU-lähteen mukaan Saksan tinkimätön linja tuotti virkamiehille harmaita hiuksia, kun Brysselissä sorvattiin viime hetken kompromissia kiusallisen äänestyksen välttämiseksi.
Kiitosta Ukrainan kriisissä
EU-politiikan vanhempi tutkija Josef Janning arvioi, että Saksalla on naapuripolitiikassaan jo pidempään jatkunut ongelma.
– Saksa ei ole tehnyt riittävän läheistä yhteistyötä naapurimaidensa kanssa viime vuosina, sanoo ECFR-ajatuspajassa Berliinissä toimiva Janning puhelimitse.
Hän arvioi monien jäsenmaiden kokevan, että EU:n mahtivaltio ei kuuntele heidän huoliaan eikä pidä heitä riittävästi ajan tasalla.
– Aiemmin kun Saksa ei ollut vielä yhtenäinen, (Länsi-Saksa) oli paras koalition rakentaja, koska Ranska ei tehnyt sitä.
Haukkujen ohella Saksa on saanut viime aikoina myös kiitosta yhteistyökyvystään. Ukrainan kriisissä liittokansleri Angela Merkeliä kiiteltiin siitä, että hän piti muut EU-maat kartalla rauhanneuvotteluista. Tämä mahdollisti tuen sille, että neuvotteluja on käyty vain Ranskan, Saksan, Ukrainan ja Venäjän johtajien kesken.
Janningin mielestä Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeierilla voisi olla aktiivisempi rooli naapurisuhteissa. Nykyinen Eurooppa-ministeri on Janningin mukaan liian heikko kyseiseen tehtävään.
TS–STT