Uutiset

Itsenäisyyden kannattajille niukka enemmistö Kataloniassa

Katalonian aluepresidentti Artur Mas juhli kannattajiensa kanssa vaalitulosta. AFP/Jorge Guerrero
Katalonian aluepresidentti Artur Mas juhli kannattajiensa kanssa vaalitulosta. AFP/Jorge Guerrero

Espanjassa Katalonian itsenäisyyttä kannattavat saivat niukan voiton sunnuntain aluevaaleissa.

Itsenäisyysmieliset saivat yhteensä 72 paikkaa 135-paikkaiseen alueparlamenttiin. Aluehallinnon johtajan Artur Masin Kyllä yhdessä -ryhmä sai 62 paikkaa parlamenttiin. Toisen itsenäisyyttä kannattavan ryhmän, vasemmistolaisen CUP:n äänisaalis riitti puolestaan kymmeneen paikkaan. Ryhmät keräsivät yhteensä noin 48 prosenttia annetuista äänistä.

– Me olemme voittaneet. Meillä on demokraattinen mandaatti. Tämä antaa meille vahvan legitimiteetin edetä suunnitelmassamme, Mas iloitsi vaalituloksen ratkettua.

Kumpikin separatistipuolue on sanonut julistavansa Katalonian itsenäiseksi Espanjan alaisuudesta puolentoista vuoden sisällä, jos ne saavat enemmistön.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Sinkkonen sanoo, että enemmistöpaikoista huolimatta tulosta ei voi pitää itsenäisyyttä tavoittelevien voittona.

– Äänimäärässä itsenäisyyttä ajavat kärsivät tappion, sillä kannatus oli alle 50 prosenttia. Vaalitavan vuoksi puolue sai kuitenkin sen verran paikkoja parlamenttiin, että itsenäisyysprojektia jatketaan yhä eteenpäin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hallitus vastustaa

Espanjan konservatiivihallituksen mukaan yksipuolinen itsenäistyminen rikkoisi Espanjan perustuslakia eikä suunnitelmilla siksi ole merkitystä.

Myös Sinkkonen sanoo, että jotta äänestys olisi Espanjan perustuslain mukainen, se pitäisi järjestää koko Espanjassa eikä vain yhdellä alueella.

Espanjan koillisosan rikas maakunta haluaa seurata Skotlannin esimerkkiä ja äänestää poliittisesta tulevaisuudestaan. Ajatus itsenäistymisestä jakaa kuitenkin voimakkaasti 7,5 miljoonan asukkaan Kataloniaa.

Monien tähtäimessä ei ole itsenäistyminen vaan nykyistä laajemmat itsehallinto-oikeudet ja suosiollisempi verotus Katalonialle sekä katalaanin kielen varjeleminen.

Sinkkonen sanoo, että kansanäänestys jätti Katalonian itsenäisyyshankkeen yhä epävarmuuden tilaan. Vuosia jatkunut itsenäistymishanke ei saanut hänestä edelleenkään selkeää mandaattia katalonialaisilta.

– Tulos on hyvin monitulkintainen. Siinä mielessä olisi toivonut selkeämpää tulosta, niin tämä hankala välivaihe olisi saatu loppuun.

TS–STT