Uutiset

Lääkärijärjestö varoittaa käärmeiden vastamyrkyn loppumisesta

Arkistokuva. TS/Jori Liimatainen
Arkistokuva. TS/Jori Liimatainen

Kymmenettuhannet ihmiset kuolevat turhaan käärmeenpuremiin lähivuosina, jollei uutta edullista vastamyrkkyä löydetä. Näin varoittaa Lääkärit ilman rajoja -järjestö.

Nykyinen tehokas vastamyrkky uhkaa loppua, sillä lääkkeen ranskalainen valmistaja Sanofi lopetti sen tuotannon viime vuodenvaihteessa. Viimeinen Fav-Afrique-lääkkeen valmistuserä vanhenee ensi vuoden kesäkuussa.

Lääkärit ilman rajoja arvioi, että korvaava tehokas vastamyrkky on tulossa saataville vasta vuoden 2018 lopulla. Lääkärijärjestö vaatii nyt Sanofia varmistamaan, että Fav-Afriqueta valmistetaan, kunnes korvaaja saadaan käyttöön.

Fav-Afrique on vastamyrkky kymmenen vaarallisen käärmelajin puremiin.

Arviolta viisi miljoonaa ihmistä joutuu vuosittain myrkkykäärmeen puremaksi. Heistä noin 100 000:lla purema johtaa nykyisin kuolemaan. Lisäksi noin 300 000 uhrilta joudutaan amputoimaan raajoja tai he saavat muita pysyviä vammoja.

Maailman terveysjärjestö WHO katsookin, että käärmeenpuremat ovat laiminlyöty terveydenhoidon alue.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Markkinat romahtivat”

Vastamyrkyn valmistaja Sanofi pahoittelee tuotannon lopettamista mutta korostaa, että se oli varoittanut lähestyvästä ongelmasta jo vuosia.

Yhtiö sanoo lopettaneensa tuotannon, koska vastamyrkyn markkinat romahtivat. Fav-Afriquelle on tulvinut halvempia vaihtoehtoja Aasiasta, mutta ne ovat Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan vähemmän tehokkaita. Lisäksi lääketulokkaat kattavat pienemmän joukon eri käärmelajien puremia kuin Sanofin seerumi.

– Tilanne osoittaa selvästi, miten hintapaineet voivat johtaa valintoihin luotettavuuden ja mahdollisesti myös laadun kustannuksella, Sanofi ilmoitti julkilausumassaan.

Lääkärijärjestö varoittaa asiassa ”todellisesta kriisistä”. Se vaatii muiden muassa hallituksia ja lääketeollisuuden yrityksiä kantamaan vastuunsa käärmeenpuremien hoidosta.

TS–STT

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​