Komissaari Katainen huolissaan EU-maiden eripurasta pakolaiskriisissä
Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen (kok.) pitää erittäin valitettavana, että EU-maat joutuivat päättämään turvapaikanhakijoiden siirroista äänestämällä.
– (Komission puheenjohtaja Jean-Claude) Juncker on sanonut useampaan kertaan, että aina parasta näin herkässä asiassa olisi, jos pystyttäisiin löytämään yhteisiä ratkaisuja, Katainen sanoi STT:lle aamupäivällä.
Äänestäminen on hyvin poikkeuksellista EU-ministerien pöydissä, sillä jäsenmaat pyrkivät aina ensin löytämään kaikkia tyydyttävän kompromissin.
Katainen ei muista omilta ministerivuosiltaan yhtään tapausta, jossa äänestykseen olisi jouduttu yhtä suurissa kysymyksissä.
– (EU:n valtiovarainministerien kokouksessa) on saattanut olla semmoinen tilanne joskus, mutta ne eivät ole olleet kovin fundamentaalisia kysymyksiä.
Komissaari sanoo olevansa huolissaan jäsenmaiden välille syntyneestä eripurasta pakolaiskriisin hoidossa.
– Totta kai jäsenmaiden väliset suhteet huolestuttavat. Tämä jonkinmoinen jakautuminen pitää ottaa hyvin vakavasti.
Kataisen mukaan komissio tekee kaikkensa sen eteen, että eri jäsenmaiden huolet ja pelot tulevat kuulluiksi, kun turvapaikanhakijoiden siirtoja ja muita komission esittämiä toimia aletaan toteuttaa käytännössä.
Unkari, Tshekki, Slovakia ja Romania äänestivät eilisessä sisäministerien kokouksessa turvapaikanhakijoiden siirtoja vastaan. Komissio voi tarpeen mukaan käynnistää rikkomusmenettelyn, jos maat eivät pane määräenemmistöllä päätettyä lainsäädäntöä toimeen. Käytännössä se tarkoittaa paimenkirjeitä ja mahdollisesti myös sakkoja.
– Lähtökohta on, että jokainen jäsenmaa toimii lainsäädännön mukaan. Tämä on päivänselvä asia.
Vaikutusvalta riippuu yhteistyökyvystä
Suomi pidättäytyi ainoana maana äänestämästä turvapaikanhakijoiden siirroista. Katainen ei halua kommentoida Suomen hallituksen politiikkaa. Yleisesti hän toteaa, että EU-pöydissä on parhaat mahdollisuudet vaikuttaa, kun etsii yhteisiä ratkaisuja.
Jos ei joskus pysty olemaan mukana tukemassa yhteistä linjaa, seuraavat liikkeet määrittävät, millaisia jälkiä asiasta jää maan neuvottelupääomaan.
– Vaikutusvalta riippuu yleisestä asennoitumisesta, halukkuudesta etsiä yhteisiä ratkaisuja yhteisiin ongelmiin ja kyvystä auttaa kavereita silloinkin kun oma lehmä ei ole ojassa.
Vaikutusvaltaisin maa on Kataisen mukaan se, joka pystyy luomaan ”positiivista agendaa”, eikä keskity vain kysymyksiin, joita itse vastustaa.
– Jos aina kokee olevansa yksin oikeassa eikä halua löytää yhteisiä ratkaisuja tai kykene sitoutumaan yhteisiin ratkaisuihin -- sellaisilla puheenvuoroilla ei yleensä ole kovin paljon painoarvoa.
TS–STT