Turvapaikkahakemuksen käsittelypaikka voi määräytyä monella tapaa
EU:ssa – sekä Norjassa, Islannissa, Sveitsissä ja Liechtensteinissa – sovellettavassa Dublin III -asetuksessa määritellään, minkä jäsenvaltion pitää käsitellä turvapaikanhakijan hakemus.
Periaate on, että henkilö tekee vain yhden turvapaikkahakemuksen, joka käsitellään yhdessä jäsenmaassa. Päätös pätee koko Dublin-alueella.
Ei aina. Asetuksessa on lueteltu tärkeysjärjestyksessä periaatteita, joiden mukaan vastuu määrittyy. Se voi kuulua ensisijassa jäsenmaalle, josta hakijan perheenjäsenet ovat hakeneet tai jo saaneet turvapaikan, tai maalle, joka on aiemmin myöntänyt hakijalle oleskeluluvan tai viisumin.
Käsittelyvastuussa voi myös olla jäsenvaltio, jonka ulkorajan yli henkilö on todistettavasti tullut luvatta Dublin-jäsenmaiden alueelle. Vastuu päättyy vuoden kuluttua rajan ylittämisestä, jolloin vastuussa voi olla jäsenmaa, johon hakija on tehnyt turvapaikkahakemuksen tai jossa hän on yhtäjaksoisesti oleskellut vähintään viisi kuukautta.
Alaikäisen hakemuksen käsittely voi kuulua jäsenvaltiolle, jossa oleskelee joku perheenjäsen tai muu sukulainen, jonka voi huolehtia alaikäisestä.
Jos turvapaikkahakemuksen käsittely kuuluu toiselle valtiolle, voiko hakijan aina palauttaa?
Ei, jos kyseisen valtion turvapaikkamenettelyissä tai hakijoiden olosuhteissa on puutteita, jotka voivat johtaa epäinhimilliseen tai halventavaan kohteluun.
Voiko hakemuksen käsittelyvastuusta poiketa?
Kyllä. Jäsenvaltio voi halutessaan käsitellä turvapaikkahakemuksen, vaikka käsittely ei sen vastuulle kuuluisikaan. Esimerkiksi Saksa päätti elokuussa olla palauttamatta syyrialaisia turvapaikanhakijoita Dublin-jäsenmaihin, joihin nämä olivat jo rekisteröityneet.
Maahanmuuttoviraston mukaan Suomessa jokaisen tapauksen osalta tutkitaan, onko hakija esittänyt poikkeuksellisen painavia humanitaarisia perusteita hakemuksen käsittelylle täällä eikä vastuuvaltiossa. Näitä voivat olla muun muassa hakijan terveydentila tai perhesiteet, jotka eivät suoranaisesti siirrä vastuuta Suomelle.
Mistä Dublin-järjestelmää on kritisoitu?
Arvostelijoiden mukaan hakemuksen käsittelystä vastuussa olevan valtion määrittely kestää kauan ja palautuksia vastuuvaltioihin toteutetaan vaihtelevasti. Hakemusta käsittelevän valtion määräytyminen voi vaikuttaa ratkaisevasti hakijan todennäköisyyteen saada turvapaikka.
TS–STT