Uutiset

EU:n sisäministerit koolle pakolaiskriisin vuoksi

EU:n sisäministerit kokoontuvat hätäkokoukseen pakolaiskriisin vuoksi ensi kuun puolivälissä. Kokous järjestetään Brysselissä 14. syyskuuta. Sisäministereiden on tarkoitus arvioida pakolaistilannetta ja ratkaista, miten EU siihen vastaa.

Hätäkokouksesta tiedotti EU:n puheenjohtajana tällä hetkellä toimiva Luxemburg.

Kokouksen järjestämistä vaativat Saksan, Ranskan ja Britannian sisäministerit aiemmin sunnuntaina. Saksan Thomas de Maiziere, Britannian Theresa May ja Ranskan Bernard Cazeneuve ehdottavat vastaanottokeskusten perustamista Italiaan ja Kreikkaan uusien tulokkaiden rekisteröimistä varten. Lisäksi he haluavat EU:lle yhteisen listan "turvallisista alkuperämaista". Saksa on perustellut listaa sillä, että se vapauttaisi voimavaroja sotaa ja vainoa pakenevien auttamiseen.

EU:n rajavalvontaviraston Frontexin mukaan EU:hun tuli tammi-heinäkuussa lähes 340 000 siirtolaista. Viime vuonna samaan aikaan vastaava luku oli 123 500.

Fabius arvostelee Itä-Eurooppaa, May rajojen puutetta

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius kertoi sunnuntaina Europe 1 -kanavan radiohaastattelussa pitävänsä monien Itä-Euroopan maiden asennetta pakolaiskriisiin paheksuttavana. Erityisesti hän suomi Unkarin Serbian rajalle rakentamaa aitaa, joka ei ministerin mielestä ole EU:n arvojen mukainen.

Sen sijaan Saksa ja Ranska ovat Fabiuksen mukaan reagoineet kriisiin asianmukaisesti.

Italian pääministerin Matteo Renzin mukaan pakolaiskriisi saa Euroopan unionin yhtenäistämään pakolaiskäytäntönsä. Renzi sanoi italialaislehti Corriere della Seran haastattelussa, että sääntöjen sekalaisuus on huonontanut tilannetta entisestään. Renzi uskoo käytäntöjen yhtenäistämisen vievän kuukausia.

Britannian sisäministeri Theresa May puolestaan arvosteli Euroopan maahanmuuttojärjestelmää rikkinäiseksi Sunday Times -lehdessä. Mayn mukaan rajojen puute pahentaa pakolaistilannetta, ja hän vaati vapaan liikkuvuuden sääntöjen tiukentamista.

Hollannissa pääministeri Mark Rutte ilmoitti haluavansa sulkea 30 majoituskeskusta, joissa on tarjottu apua niille maahanpyrkijöille, joiden turvapaikkahakemus on hylätty. Heille tarjottu turva rajattaisiin muutamaan viikkoon.

KOKOUKSEN PÄIVÄMÄÄRÄLLÄ. LEHTIKUVAA.