Talous

Hermoilu osakemarkkinoilla jatkuu - Eurooppa tukevasti miinuksella

Osakemarkkinat ovat Euroopassa avanneet tukevasti miinuksella Aasian voimakkaiden liikkeiden vanavedessä. Markkinoilla kannetaan yhä huolta Kiinan talouden näkymistä.

Isoja eurooppalaisyhtiöitä sisältävä Euro STOXX 50 oli puolenpäivän aikaan vajonnut 1,5 prosenttia ja Lontoon FTSE100-indeksi 1,3 prosenttia. Helsingin pörssin OMXH-yleisindeksi oli painunut 1,2 prosenttia.

Helsingin vaihdetuimmista osakkeista voimakkaimmin oli laskenut teräsyhtiö Outokumpu, 4,6 %. Nokian osake oli halventunut prosentin verran, Fortumin 1,8 % ja Nordean 1,5 %.

Hissi- ja liukuporrasyhtiö Kone kertoo uutistoimisto Reutersille, ettei Kiinan osakemarkkinoiden heilunta ole vaikuttanut siihen välittömästi.

- Kilpailu jatkuu kaiken kaikkiaan tiukkana teollisuudenalallamme Kiinassa, mutta tilanne on ollut tällainen jo useita vuosia, Koneen viestinnästä kerrottiin.

Kiinan markkinoilla vahvasti toimivan yhtiön osake oli halventunut 1,3 prosenttia.

Viime päivinä rajusti laskeneet Aasian pörssit päätyivät päivän sisäisten voimakkaiden liikkeiden jälkeen laskuun.

Markkinoilla ei täysin vakuututtu Kiinan keskuspankin toimista, joiden tarkoituksena on valaa uskoa Kiinan talouteen. Keskuspankki alentaa maan valuutan juanin arvoa suhteessa Yhdysvaltain dollariin. Jo aiemmin se ilmoitti laskevansa ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksikköä ja höllentävänsä pankkien vakavaraisuusvaatimuksia.

Shanghain ja Shenzhenin pörsseissä noteerattuja osakkeita seuraava CSI300-indeksi heikentyi 0,6 prosenttia. Shanghai Composite -indeksi painui 1,3 prosenttia.