Paikalliset

Raisio-päivillä kisataan onkimestaruudesta

Heikki Hakkarainen on harrastanut kalastusta jo 30 vuoden ajan ja kilpaillut onginnassa jopa SM-tasolla. Mies osallistuu tulevana lauantaina Raisio Päivien yleiseen onkikilpailuun.
Heikki Hakkarainen on harrastanut kalastusta jo 30 vuoden ajan ja kilpaillut onginnassa jopa SM-tasolla. Mies osallistuu tulevana lauantaina Raisio Päivien yleiseen onkikilpailuun.

Heikki Hakkarainen laskee onkivapansa veteen tottuneesti Raision Hahdenniemen venesataman aallonmurtajalla. Menossa on yksi kesän jokaviikkoisista onkikilpailuista, joita Hakkarainen on kiertänyt omien sanojensa mukaan paljon.

Ei mene kuin pari minuuttia, ja koho painuu veden alle. Mies kiskaisee, mutta vetää ongen ylös liian aikaisin, ja kala karkaa takaisin syvyyksiin. Vapa keinahtelee laineilla hetken ja painuu taas uudestaan pinnan alle. Tällä kertaa Hakkarainen odottaa, ennen kuin vetää koukkuun tarttuneen lahnan ylös ja poimii sen haaviinsa.

– Joko se sai jo, kuuluu joku huokaavan pientä katkeruutta äänessään.

– Ei se ollut kuin ensimmäinen vasta, Hakkarainen virnistää.

Hakkaraisen 30 vuoden kalastusuraan mahtuu ”aika monta voittoa” jopa SM-tasolla.

– Kun on merenrannalla syntynyt, ei voi välttyä kalastukselta, hän toteaa.

Kalastuksen harrastaja tietää, että jokaiselle saaliille on olemassa oma lempisyöttinsä. Itse hän käyttää Hahdenniemessä kompostimatoja ja kärpäsentoukkia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Vinkiksi voisin antaa, että pienet madot ja pienet koukut, hän paljastaa.

Mies tietää mistä puhuu, sillä viime vuonna hän voitti Raisio-päivien onkikilpailujen miesten sarjan. Saaliiksi Hakkarainen sai muun muassa 2 339 grammaa painaneen suutarin, joka oli vuoden suurin ongella saatu kala koko Suomessa.

Tulevana lauantaina Hakkarainen ja moni muu ongintaan hurahtanut pääsee jälleen mittelemään Raisio-päivien onkimestaruudesta. Kilpailussa on sarja nuorille, naisille, miehille ja miesveteraaneille ja se on avoin kenelle tahansa kalastuksesta kiinnostuneelle. Paikalle toivotaan etenkin nuoria.

– Parhaat palkitaan, ja nuorten alle 16-vuotiaiden sarjassa palkinnon saavat kaikki osallistujat, vinkkaa kisaa järjestävän Killin Kalakaverit ry:n puheenjohtaja Jarmo Niitynperä.

Mukaan tarvitaan oma onki, syötit, haavi ja tietysti sitä kuuluisaa kärsivällisyyttä.

– Suurin osa kisoihin osallistuvista käyttää nykyään hiilikuituvapoja ja kilpakohoja. Mutta ei se kala sitä tiedä, kummoinen koho tai vapa siellä on, Niitynperä naurahtaa.

Vaikka kilpailujen lopputulokseen vaikuttavat onkijan tiedot ja taidot, on Hahdenniemen venesatamassa suuri merkitys myös kalastuspaikalla. Onkipaikat arvotaankin siksi ennen kisaa.

– Paras paikka on aallonmurtajan kivipenkalla. Vieressä on kaislikkoa, jossa kalat viihtyvät hyvin, Hakkarainen tietää.

Mikäli oma onkipaikka ei miellytä, on alueelle jätetty tietty määrä tyhjiä paikkoja, joille voi vaihtaa 15 minuuttia ongittuaan.

– Voitto saattaa siis olla arpatuurista kiinni. Mutta ei ole sanottua, etteikö se kala voisi tiettynä päivänä olla jossain muuallakin. Houkutella niitä ei kuitenkaan saa, Niitynperä muistuttaa.

Merialueella kilpailun kalasto on monipuolinen. Vuosien saatossa kalasaalis on kuitenkin vähentynyt roimasti ja tänäkin kesänä se on ollut niukka.

– Täältä nousee suutareita, lahnoja ja parina vuonna tuli jopa kaksikiloisia ankeriaita. Kalastajien kannalta oli huono homma, kun Raision puhdistamo lopetettiin, sillä se on vaikuttanut etenkin särkikalojen määrään, Niitynperä kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ensi vuonna 30 vuotta täyttävä Killin Kalakerho on järjestänyt Raisio Päivien onkikilpailuja jo yli 20 vuoden ajan.

– Osanottajamäärä vaihtelee vuosittain. Parhaimmillaan kisaajia on ollut 75, Niitynperä muistelee.

Raisio-päivien yleinen onkikilpailu lauantaina 28.8. klo 9–14 Hahdenniemen venesatamassa. Ilmoittautuminen paikan päällä viim. klo 8.30. Aikuiset 10 e, lapset 5 e. Lisätiedot ja Raisio-päivien muu ohjelma osoitteessa: www.raisio.fi.

TS

Killin Kalakavereiden puheenjohtaja Jarmo Niitynperä toivoo, että Raision Hahdenniemen venesatamassa lauantaina järjestettävä yleinen onkikilpailu vetäisi paikalle etenkin nuoria.
Killin Kalakavereiden puheenjohtaja Jarmo Niitynperä toivoo, että Raision Hahdenniemen venesatamassa lauantaina järjestettävä yleinen onkikilpailu vetäisi paikalle etenkin nuoria.