Uutiset

Kristillisdemokraatit vaihtaisi turvapaikanhakijoiden siirrot kiintiöpakolaisiin

Kristillisdemokraatit haluaa luopua turvapaikanhakijoiden sisäisistä siirroista EU-maiden välillä. Puolue uskoo, että siirrot lisäävät ihmissalakuljetusta entisestään.

Sen sijaan kristillisdemokraatit panostaisi nykyistä enemmän suoraan pakolaisleireiltä haettaviin kiintiöpakolaisiin. Puheenjohtaja Päivi Räsäsen mielestä Suomen kunnat voisivat hyvin ottaa vastaan 300-400 kiintiöpakolaista nykyistä enemmän vuodessa.

Hän kuitenkin pelkää sisäisten siirtojen lamaannuttavan kuntia ja vaikuttavan kielteisesti kiintiöpakolaisten ottamiseen.

- Ennen muuta pakolaisuuden ehkäisyssä tarvitaan kriisinhallintaa ja kehitysyhteistyötä, joilla autettaisiin ihmisiä paikan päällä. Siksi on surullista, että hallitus on päättänyt leikata molemmista.

Kristillisdemokraatit turvaisikin kansalaisjärjestöjen rahoituksen.

Räsäsen mielestä tulee myös taloudellisesti edullisemmaksi, että henkilöiden taustat tutkitaan ja valikointi tehdään jo pakolaisleireillä.

- Hallituksen kaavailemat resurssit poliisille ja muille turvallisuusviranomaisille eivät tule riittämään tässä tilanteessa.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän kesäkokous on parhaillaan menossa Hyvinkäällä. Keskustelun aikana kävi ilmi, että puolue on linjauksiltaan lähempänä hallitusta kuin muita oppositiopuolueita.

- Erotumme aika hyvin muusta oppositiosta ja voimme vetää omaa linjaa. Puhtaasti poliittisten linjojen pohjalta olemme enemmän hallituksen leirissä kuin vihreiden ja vasemmiston, mutta kyllä sieltäkin arvosteltavaa löytyy, Räsänen sanoi.