Uutiset

Ennätysmäärä maahanpyrkijöitä ylitti Serbian ja Unkarin rajan

Lähes 2 100 maahanpyrkijää on ylittänyt tänään Serbian ja Unkarin välisen rajan, kertoo Unkarin poliisi.

Kyseessä on päiväkohtaisesti suurin määrä maahanpyrkijöitä, jotka ylittävät maiden välisen rajan. He ovat osa noin 7 000 ihmisen ryhmää, jonka pääsy EU-alueelle on takunnut Makedonian suljettua rajansa viime viikonloppuna.

Makedonia julisti viime viikolla hähätilan ja sulki rajansa maahanpyrkijöiltä. Tämä aiheutti yhteenottoja poliisin ja maahanpyrkijöiden välillä. Rajan onnistui ylittämään kuitenkin ainakin 1 500 ihmistä.

- Olimme jumissa Makedoniassa kaksi päivää. Mellakat olivat hirveitä, poliisi käytti aseita ja kyynelkaasua. Näin, miten vanhaa naista lyötiin ja hänen rahansa ja paperinsa otettiin pois, kertoi 29-vuotias irakilainen insinööri AFP:lle. Hän oli paennut kotikaupungistaan Mosulista äärijärjestö Isisiä.

Unkarin raja-aidan määrä valmistua pian

Unkari rakentaa parhaillaan aitaa Serbian vastaiselle rajalleen maahanpyrkijöiden tulon estämiseksi. Tänään saapuneet ihmiset ylittävät rajan alueella, jonne aita ei vielä ulotu. Aidan on määrä olla kokonaan valmis elokuun loppuun mennessä.

Esimerkiksi Saksa on moittinut Unkaria kovasanaisesti aidan rakentamisesta. Liittokansleri Angela Merkelin mukaan suunnitelma on järjetön.

Unkari on pyytänyt tänään lisärahoitusta EU:lta pakolaiskriisin käsittelyyn. Maahan on saapunut tänä vuonna yli 100 000 siirtolaista. Kyseessä on tuplamäärä ihmisiä viime vuoteen verrattuna.

Esimerkiksi Syyriassa ja Irakissa riehuvat levottomuudet ovat ajaneet useita siirtolaisia hakemaan turvaa Euroopasta. Tilannetta on kuvattu Euroopan pahimmaksi siirtolaiskriisiksi sitten toisen maailmansodan.