Presidentti Niinistö varoittaa Schengen-järjestelmän murtumisesta
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö varoittaa siitä, että avoimen Euroopan unionin kulmakivenä pidetty Schengen-järjestelmä eli vapaa liikkuvuus jäsenmaiden rajojen yli on uhattuna.
Niinistö piti tiistaina aamupäivällä linjapuheensa Suurlähettiläspäivillä Helsingissä. Puheen maahanmuuttoa käsitellyt osuus oli monipolvinen, mutta se sisälsi tiukkoja linjauksia.
– Eurooppa vetää puoleensa niin vainottuja kuin yksinkertaisesti parempaa elämää etsiviä. Tässä kysymyksessä olemme ristiriidan edessä. Sivistyskansan inhimillisyys ja kunnia vaativat, että ihmisiä autetaan.
– Toisaalta tiedämme, että Lähi-idän ja Afrikan epävakautta ei voida hoitaa siirtämällä yhä suurempi osa väestöstä Eurooppaan. Vastaanottokyvyn rajat tulevat vastaan, vaikka ne eri maissa hieman eri kohdissa olisivat, Niinistö totesi.
Presidentti arvioi, että yleinen kansalaismielipide saattaa EU-maissa kääntyä vapaata liikkuvuutta vastaan.
– Epäonnistuminen tähän ongelmaan vastaamisessa tulee johtamaan vakaviin seuraamuksiin Euroopassa. Voi kysyä, kestääkö esimerkiksi Schengen-järjestelmä mitä tahansa. Vapaa liikkuvuus ei voi olla hallitsematonta liikkuvuutta. Luulenpa, että ellei Euroopalla ole haasteeseen yhteiskuntien ja kansalaismielipiteen kannalta kestäviä yhteisiä vastauksia, alkaa ajan oloon tulla yhä enemmän kansallisia vastauksia, presidentti sanoi.
Hän oli huolissaan pään pistämisestä pensaaseen.
– Tosiasioiden välttely ei ainakaan toimi. Sen pitäisi olla selvää. Tarvitaan avointa keskustelua sekä selkeää ja uskottavaa politiikkaa, joka vaikuttaa ja saa kansalaisten enemmistön tuen. On ratkaistava, mihin suuntaan asioita halutaan viedä. Autetaanko siellä vai täällä?
– Tähän tietysti mielellään vastataan, että molemmissa. Luulen kuitenkin, että on välttämätöntä valita painopiste ja toimia päättäväisesti sen mukaan, Niinistö esitti EU-maiden hallituksille haasteen.
Niinistö täsmensi medialle virallisen puheensa jälkeen, mikä hänestä olisi oikea painotus kriisin hoitamisessa.
– Kyllä kaikkein tärkeintä olisi esimerkiksi Syyrian tapauksessa olla paikan päällä ja pyrkiä rakentamaan rauhaa, Niinistö sanoi STT:n mukaan.
Maltti ja terve järki olisivat presidentin mielestä tarpeen maahanmuuton haasteeseen vastattaessa. Presidentti ei määritellyt, mitä terve järki hänen mielestään tarkoittaa. Hän kehottaa pilkkomaan ilmiötä osa-alueisiin.
– Ilmiön jäsentelykin olisi välttämätöntä. On laillista ja laitonta maahanmuuttoa, ja on työperäistä maahanmuuttoa, jolta mikään kehittymään mielivä talous ei voi sulkeutua. On sekä kansainvälistä suojelua tarvitsevia että taloudellisin motiivein sitä hakevia ihmisiä, Niinistö eritteli.
Eturivissä istunut perussuomalainen ulkoministeri Timo Soini (ps) lienee ollut hyvillään, kun presidentti mainitsi taloudelliset motiivit ja maahanmuuton samassa lauseessa.
– Turvapaikanhakijoita varten on olemassa turvapaikkajärjestelmä. Sen on toimittava, ja ellei näin ole, sen toimintaa on korjattava. Pakolaisstatuksen omaavien osalta taas tehdään poliittinen päätös kiintiöstä, joka maahan otetaan, Niinistö jatkoi.
Maahanmuuttoa käsitelleen osuuden presidentti päätti viittaukseen terrorismista, vaikka hän ei terrorismi-sanaa koukeroiselle puhetyylilleen uskollisena maininnut.
– Eurooppaan tulijoiden joukossa on valitettavasti myös joitain niitäkin, joilla on pahat mielessä. Tätäkään ei voida kiistää vain siksi, ettei joku kenties halua sitä kuulla.
LM-LAURI NURMI