Uutiset

Varsinais-Suomen Ely: Työllisyystilanteessa käänne parempaan

Varsinais-Suomen Ely-keskus näkee valoa työllisyyskehityksessä. Alkavien työttömyyksien määrä laski alkuvuonna 15 prosentilla. TS/Marttiina Sairanen
Varsinais-Suomen Ely-keskus näkee valoa työllisyyskehityksessä. Alkavien työttömyyksien määrä laski alkuvuonna 15 prosentilla. TS/Marttiina Sairanen

Virta työttömyyteen väheni alkuvuonna, kertoo Varsinais-Suomen Ely-keskus. Työttömyysjaksoja alkoi Varsinais-Suomessa tammi–kesäkuussa 26 000 kappaletta, mikä on 15 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Ely-keskuksen mukaan alkaneiden työttömyyksien määrän supistuminen kertoo siitä, että tilanne työmarkkinoilla on tasaantumassa. Työttömien kokonaismäärä on kuitenkin edelleen kasvussa eli työvoiman kysyntä ei ole vielä riittävällä tasolla kääntämään työttömyyttä laskuun.

– Työllisyyskehityksessä Varsinais-Suomessa näyttää kuitenkin olevan tapahtumassa käänne parempaan suuntaan, Ely-keskus kertoo tiedotteessaan.

Elyn mukaan teollisuudessa on merkkejä aallonpohjan ohittamisesta jo kahden vuosineljänneksen aikana.

– Kun tämä trendi vahvistuu, on tilanne otollinen työttömyyden kääntymiselle laskuun.

Virralla työttömyyteen tarkoitetaan alkavia työttömyysjaksoja. Se poikkeaa työttömien kokonaismäärästä, sillä työttömyysjaksoja myös päättyy koko ajan. Keskimäärin Varsinais-Suomessa alkaa 5 200 työttömyyttä kuukausittain.

Työsuhteen päättyminen on työttömäksi tulemisen yleisin syy, mutta ei ainoa. Töistä työttömäksi jääneiden osuus on Varsinais-Suomessa 60 prosenttia. Toiseksi yleisin syy on koulutuksen päättyminen, sillä siihen perustuu 18 prosenttia alkaneista työttömyyksistä.

Työttömyysuhan alaisten ryhmässä virta työttömyyteen supistui merkittävästi vuotta aiempaan verrattuna. Työttömyysuhan alaiseksi katsotaan mm yt-neuvottelun kohteena olevat ja määräaikaisessa työsuhteessa olevat työntekijät.

TS–HENRI HALLMAN