Uutiset

Viisi koiraa passitettiin pistokokeessa paluumatkalle

Helsingin tuulisessa Länsisatamassa tarkastettiin lauantaina autojen kyydissä Suomeen pyrkiviä lemmikkejä. Kahdella Tallinnasta tulleella aluksella saapuneista vajaasta paristakymmenestä koirasta viisi käännytettiin paluumatkalle puutteellisten tietojen takia.

Läänineläinlääkäreiden ja tullin toteuttama yllätystarkastus oli laatuaan ensimmäinen. Siihen velvoittaa vuoden alussa voimaan tullut EU:n uusi lemmikkieläinasetus. Vertailukohtaa aiempaan ei siis ole, mutta läänineläinlääkäri Sari Haikan mielestä palautettujen määrä on yllättävän suuri.

– Yleisin puute on ekinokokki(lois)lääkityksen puuttuminen. Kuitenkin oli mukavaa, että rabiesrokotuksia oli niin paljon kunnossa, Haikka kertoo ja kannattaa tarkastusten jatkamista.

Ilman erityistarkastusta kaikki lauantaina pysäytetyt koirat olisivat päässeet EU:n sisärajan yli maahan. Tullilla ei ole oikeutta tarkastaa eläintä, ellei eläinlääkäri ole tehnyt epäilyn perusteella virka-apupyyntöä.

– Siinä pitäisi sitten olla eläinlääkärin paikalla tarkastamassa paperit, eli siinä tulevat resurssikysymykset vastaan, Haikka kertoo.

TS–STT