Paikalliset

Puutorin luvaton puolukkakauppias hämmensi ostajia

Perkaamatonta puolukkaa myynyt kauppias hämmensi kaupunkilaisia Turun Puutorilla.
Perkaamatonta puolukkaa myynyt kauppias hämmensi kaupunkilaisia Turun Puutorilla.

Perkaamatonta puolukkaa kaupannut marjamyyjä nostatti pienoisen myrskyn vesilasissa Turun Puutorilla maanantaina aamupäivästä. Lehti-ilmoituksensa mukaan pohjalaista puolukkaa myynyt kauppias ei ollut toimittanut kaupungin terveysvalvonnalle tarvittavaa myynti-ilmoitusta, vaikka sellainen vaaditaan myös väliaikaisille myyntipisteille.

Puolukoiden laatuun pettynyt asiakas ilmoitti myyjästä kaupungin terveystarkastajille ja kertoi asiasta myös muille torille kertyneille asiakkaille. Useampi puolukanostajista olisi kelpuuttanut marjat perkaamattominakin, mutta monelle jäi epäselväksi, saako marjoja myydä vai ei.

– Ostin pari viikkoa sitten perkaamatonta puolukkaa Metsämäessä, eikä se ollut tämän kummoisempaa. Perkasin marjat, keitin niistä hilloa ja hyvää tuli, kommentoi marjaostoksille tullut turkulaisnainen.

Kaupungineläinlääkäri Liisa Palmu kertoo, ettei myyjä saa varsinaista myyntikieltoa, mutta kaupungin terveysvalvonnan on käytävä läpi myyjän nyt tekemä ilmoitus.

– Se pitää ensin tarkistaa ja hyväksyä, ja katsomme läpi myös omavalvontasuunnitelman. Jos katsomme, ettei ilmoitus ole riittävä, meillä on mahdollisuus pyytää vielä lisätietoja, Palmu huomauttaa.

Omavastuusuunnitelmassa täytyy selvitä esimerkiksi tuotteen alkuperä. Palmun mukaan Turun seudulla marjoja tai sieniä myyvät kauppiaat ovat useimmiten vuosien takaa tuttuja, joten myynti-ilmoituksissa ei juuri ole epäselvyyksiä.

Myytävien marjojen ja sienten laatua tarkkaillaan lähinnä silmämääräisesti. Esimerkiksi marjoista otetaan näytteitä vain harvoin, yleensä valtakunnallisten valvontakampanjoiden aikaan.