Kuntien laskut työttömyydestä kasvavat
Kuntien rahoitusosuus Kelan maksamasta työmarkkinatuesta on tuplaantunut kahdessa vuodessa. Kun toissa vuoden maaliskuussa kuntien osuus työmarkkinatuesta oli 16,5 miljoonaa euroa, tänä vuonna summa oli maaliskuussa yli 33 miljoonaa euroa. Luvut käyvät ilmi Kelan tilastokannasta.
Tämän vuoden alusta alkaen kunnat ovat joutuneet maksamaan osuutensa työmarkkinatuesta eli niin sanotuista Kela-sakoista jo siinä vaiheessa, kun henkilön työttömyys on kestänyt yli 300 päivää. Aiemmin raja oli 500 päivää.
– Kuntien maksuosuuden laajentaminen jo 300 päivää työttömänä olleisiin lisäsi selvästi kuntien kustannuksia. Kunnat saivat pienen kompensaation yhteisöveropuolelta, mutta se ei ole riittänyt kattamaan kustannuksia, kertoo työllisyyspoliittisen kuntakokeilun pääsihteeri Erja Lindberg.
Kuntakokeilusta hieman valoa
Viime vuonna kunnat maksoivat työmarkkinatuesta 247 miljoonaa euroa. Tänä vuonna kolmen ensimmäisen kuukauden aikana kunnat ovat maksaneet Kelalle työttömyyslaskua jo 98 miljoonaa euroa. Ellei dramaattista muutosta tapahdu, 400 miljoonan euron raja voi rikkoutua.
– Heikon työllisyystilanteen takia työttömyysjaksojen pituus on kasvanut ja uusia pitkäaikaistyöttömiä tulee jatkuvasti lisää. Yhdessä vuodenvaihteen muutoksen kanssa se on nostanut kuntien maksuja rajusti, Lindberg arvioi.
Syksyllä 2012 käynnistyneessä kuntakokeilussa on etsitty keinoja puuttua rakennetyöttömyyteen, josta valtaosa kuntien maksamista Kela-sakoista syntyy.
– Kuntakokeilussa mukana olevissa kunnissa kehitys ollut vähän suotuisampi. Parhaita tuloksia on saavutettu siellä, missä kunnat, TE-keskus, kolmas sektori ja yrittäjät ovat yhdessä tarttuneet asiaan, Lindberg kertoo.
Osaltaan kuntien ahdinkoa voi helpottaa valtion linjaus kohdentaa valtakunnallisia työllisyysmäärärahoja uudella tavalla. Entistä suurempi osa määrärahoista kohdentuu yli 300 päivää työttömänä olleiden työllistämiseen.
TS–STT