Uutiset

MS-tauti vammauttaa yhä harvemmin

MS-taudin hoito on kehittynyt viime vuosina merkittävästi. Aiemmin tauti invalidisoi puolet sairastuneista 10 vuodessa. Nyt useimpien elämä jatkuu normaalina sairastumisesta huolimatta.

Reilussa 10 vuodessa on kehitetty useita lääkkeitä, jotka vähentävät tuntuvasti taudin oireita. Osalla oireet ovat jääneet kokonaan pois. Myös lääkkeiden sivuvaikutukset ovat vähentyneet.

Ilman lääkitystä potilaalla on noin kerran vuodessa pahenemisvaihe. Oireena on esimerkiksi käden motoriikan heikkeneminen, kävelykyvyn heikkeneminen tai molempien tai jommankumman silmän näön menetys.

Pahenemisvaiheen jälkeen iso osa oireista häviää, mutta hermosto saattaa myös vaurioitua joka kerta. Pitkän päälle kunto heikkenee, ja sairastunut tarvitsee apua esimerkiksi liikkumiseen.

Kun nämä akuuttivaiheet saadaan vähenemään tai parhaimmillaan loppumaan, potilaan elämä paranee. Hän voi jatkaa normaalia arkea harrastusten ja perheen parissa ja palata tai pysyä työssään.

MS-tautia sairastaa Suomessa noin 6 000-7 000 henkilöä. Lääkitys on tuonut paitsi inhimillistä helpotusta, myös kokonaissäästöjä yhteiskunnalle.