Uutiset

Iraniin toinenkin uraaninrikastamo

Iran on kertonut Kansainväliselle atomienergiajärjestölle rakentavansa jo toista uraaninrikastamislaitosta. Iran tiedotti IAEA:lle asiasta alkuviikosta. Aiempi Natanzin rikastamo on ollut IAEA:n säännöllisessä valvonnassa.

Iranin ilmoituksen mukaan myös uudessa laitoksessa rikastetaan uraania vain sähköntuotannon tarpeisiin. IAEA vaati pikaista pääsyä rakenteilla olevaan laitokseen.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman mielestä laitoksen koko ja rakenne antavat syyn epäillä, ettei laitos ole rakennettu rauhanomaisia tarkoituksia varten.

G20-kokouksessa mielipiteensä esittäneet Obama, Britannian pääministeri Gordon Brown ja Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy uhkasivat Irania rangaistuksilla, jos IAEA:ta ei päästetä tarkistamaan laitosta.

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad vastasi, että maa toimii IAEA:n sopimuksen puitteissa. Järjestön säännöt muun muassa kieltävät ydinaseiden kehittelyn.

Venäjä kiirehti muistuttamaan, että Iran rikkoo YK:n turvallisuusneuvoston päätöksiä. Myös Kiina oli uutisesta huolissaan, mutta painotti suosivansa rauhanomaisia neuvotteluita.