Uutiset

Sikainfluenssaepidemia jäänee arvioitua pienemmäksi

Arvioita sikainfluenssan epidemialuonteesta on vedetty alaspäin. Itä-Suomen lääketiede -tapahtumassa arvioitiin tänään, että tartunnan voisi saada vain joka viides Suomessa ja pohjoisella pallonpuoliskolla. Aiemmin pelättiin, että tauti tarttuisi joka kolmanteen.

Myös taudinkuvan kerrotaan muistuttavan kausi-influenssaa. Poikkeuksellista on vain se, että sikainfluenssa iskee lapsiin ja nuoriin aikuisiin.

Rokotetta sikainfluenssaan saadaan Suomeen lokakuun puolenvälin jälkeen. Helmikuuhun mennessä kaikille halukkaille olisi tarjottavissa rokotesuoja.

Maailman terveysjärjestö WHO laski illalla arviotaan rokotteen saatavuudesta ja sitä tarvitsevien määrästä. WHO:n mukaan lääketehtaat eivät pysty valmistamaan rokotetta kuin puolelle maapallon väestöstä. WHO arvioi kuitenkin rokotetta tarvitsevien määrän olevan luultua pienempi.

Useimpien testien mukaan yksi rokotuskerta riittää terveille aikuisille ja vanhemmille lapsille. Pienemmät lapset ja tiettyjä sairauksia sairastavat saattavat tarvita toisen rokotekerran.

Tutkijat eivät vielä pysty sanomaan, kuinka kauan rokotesuoja kestää.