Uutiset

Takaisin työelämään kuntoutuksen avulla

Utajärven kunnan palvelusihteeri Satu Pelkonen Utajärven kunnanvirastossa. Eläketurvakeskus ennakoi ammatillisen kuntoutuksen lisääntyvän tänä vuonna.  Lehtikuva / Marjo Sormunen
Utajärven kunnan palvelusihteeri Satu Pelkonen Utajärven kunnanvirastossa. Eläketurvakeskus ennakoi ammatillisen kuntoutuksen lisääntyvän tänä vuonna. Lehtikuva / Marjo Sormunen

Ammatillisen kuntoutuksen arvellaan tänä vuonna lisääntyvän. Syynä on vuoden alussa voimaan tullut lakimuutos, joka velvoittaa työeläkelaitokset oma-aloitteisesti selvittämään, onko työkyvyttömyyseläkettä hakevalla oikeus ammatilliseen kuntoutukseen.

– Kuntoutuspäätösten määrä on jo alkuvuonna lisääntynyt jonkin verran. Lakimuutos todennäköisesti lisää kuntoutujien määrää, kertoo yhteyspäällikkö Janne Pulkkinen Eläketurvakeskuksesta.

Lakimuutoksen tavoitteena on nopeuttaa ihmisten pääsyä kuntoutukseen.

– Aiemmin henkilön on pitänyt itse hakea kuntoutusta. Kuntoutuksen aloittaminen on voinut turhaan viivästyä, jos henkilö on hakenut vain työkyvyttömyyseläkettä. Nyt eläkeyhtiöt antavat automaattisesti myönteisen ennakkopäätöksen ammatillisesta kuntoutuksesta, jos hakija on siihen oikeutettu, kertoo Työeläkevakuuttajien työkyky- ja kuntoutusasioiden neuvottelukunnan puheenjohtaja, työeläkevakuutusyhtiö Varman ylilääkäri Jukka Kivekäs.

Kuntoutuksen saamisen yhtenä edellytyksenä on työkyvyttömyyden uhka.

Ammatillisen kuntoutuksen tavoitteena on auttaa jatkamaan työelämässä terveydellisistä rajoitteista huolimatta. Kuntoutus voi olla esimerkiksi työkokeilua omassa työpaikassa tai uudelleenkoulutusta.

Eläketurvakeskuksen mukaan viime vuonna työeläkekuntoutukseen osallistui ennätyksellisesti noin 14 000 ihmistä.

Suurin osa kuntoutukseen osallistuvista palaa takaisin työelämään.

TS–STT

Lue myös nämä yhteistyö­kumppanimme artikkelit