Uutiset

Kuudesta uudesta tuulimyllystä päätös lähiaikoina

Kun laiva Turusta lähdettyään ehtii Ahvenanmaan vesillä Maarianhaminan eteläpuolelle, moni matkustaja asettuu ikkunaan ihailemaan Båtskärin tuulimyllyjä. Mitä ihmettä! Meri aaltoaa, vaahtopäät lentävät ja tuulta on säätiedotuksen mukaan yli 10 m/sekunnissa, mutta Båtskärin kuuluisat kuutoset seisoivat liikkumatta tiistaina ja keskiviikkona.

Kuusi suurta myllyä pysäytettiin tiistaiaamuna huoltotöiden takia ja ne saatiin käynnistettyä uudelleen keskiviikkona iltapäivällä.

– Mitään magiikkaa tuulessa seisoviin tuulimyllynsiipiin ei liity. Nyt vaihdettiin huoltovarmuuden takaamiseksi muuntajasta sähkökaapeleiden kiinnityskohdat. Tämän jälkeen myllyt ovat valmiita jauhamaan syysmyrskyistä ekologista sähköä Ahvenanmaalle, keroo Ålands Vidkraftin toimitusjohtaja Henrik Lindqvist.

Tällä hetkellä noin 7000 ahvenanmaalaistaloutta saa sähkönsä tuulimyllyiltä.

Kuusi myllyä lisää
Eckerön eteläosaan

Ålands Vindkraft on varautunut rakentamaan kuusi uutta jättimyllyä Eckerön eteläiseen kärkeen.

– Siihen tarvitaan Suomen valtion myötävaikutusta. Ministeri Mauri Pekkarinen on tietoinen hankkeesta. Asiasta on tarkoitus päättää loppuviikosta.

Lindqvistin mukaan tuulimyllyjä hankitaan pääasiassa Tanskasta ja Saksasta. Kotimainen valmistaja on niihin verrattuna kallis.