Paikalliset

Turun hovioikeus lempeä Ahvenanmaalla seksirikoksista tuomituille

Kuusi seksuaalirikoksesta Ahvenanmaalla tuomion saanutta henkilöä on valittanut tuomiostaan Turun hovioikeuteen 2000-luvulla.
Kuusi seksuaalirikoksesta Ahvenanmaalla tuomion saanutta henkilöä on valittanut tuomiostaan Turun hovioikeuteen 2000-luvulla.

Turun hovioikeus on vapauttanut kaikki 2000-luvulla Ahvenanmaalla seksuaalirikoksista tuomitut ja hovioikeuteen valittaneet henkilöt. Tämä käy ilmi Ahvenanmaan maakunnansyyttäjä Jens-Erik Buddin keräämästä tilastosta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Nya Åland -lehti. Aihe nousi esille tiistaina myös ruotsalaisissa viestimissä.

Ahvenanmaan käräjäoikeudessa on 2000-luvulla ollut seksuaalirikoksista syytettynä seitsemäntoista henkilöä. Heistä yhdeksän on tuomittu raiskauksesta ja kaksi seksuaalisesta hyväksikäytöstä tai lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Kuusi seksuaalirikoksesta tuomion saanutta henkilöä on Buddin selvityksen mukaan valittanut tuomiostaan hovioikeuteen, joka on kumonnut viiden henkilön tuomion. Yhden tapauksen käsittely on kesken.

Opettajan lievä tuomio herätti kiinnostuksen

Budd kertoo koonneensa tilaston Ahvenanmaan median kiinnostuttua tapauksesta, jossa sikäläinen käräjäoikeus tuomitsi manner-Suomessa asuvan miesopettajan oppilaansa väkisinmakaamisesta 13 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Budd ei aio valittaa tuomiosta hovioikeuteen, vaikka pitää tuomiota lievänä. Budd sanoo, ettei hän halua ottaa riskiä, että hovioikeus kumoaisi myös tämän tuomion. Jutun asiakirjat on julistettu salaisiksi 60 vuodeksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Budd korostaa Turun Sanomille, ettei hän halua ottaa kantaa hovioikeuden linjaan. Hän painottaa keränneensä tilaston viestimien pyynnöstä.

– Syytteitä on hylätty myös käräjäoikeudessa. Oikeusistuimilla on kovat todisteluvaatimukset seksuaali- ja henkirikosjutuissa. Esimerkiksi huumausainerikoksissa ei vastaavia vaatimuksia ole, Budd muistuttaa.

Näyttö arvioidaan juttukohtaisesti
Antero Palaja kiistää, että juuri Ahvenanmaalta tulisi heikommin valmisteltuja rangaistusvaatimuksia kuin muualta hovioikeuspiiristä tai että hovioikeudella olisi tavanomaista korkeampi kynnys antaa seksuaalirikostuomioita.

Palaja korostaa, että hovioikeuteen on tullut 2000-luvulla vain neljä valitusta Ahvenanmaan käräjäoikeudessa annetuista seksuaalirikostuomioista, jotka koskevat kuutta syytettyä. Valituksista kolme on hylätty ja yhden käsittely on kesken. Valitusten pieni määrä estää pitkälle menevien johtopäätösten vetämisen.

– Mistään erityisestä oikeuskäytännöstä ei voida puhua. Kyse on näytön arvioinnista kussakin tapauksessa. Näyttö arvioidaan juttukohtaisesti, Palaja painottaa.