Uutiset

Sosiaalisen median aktiivikäyttäjien muukin elämä vilkasta

Lehtikuva / Milla Takala
Lehtikuva / Milla Takala

Sosiaalista mediaa käyttävät eniten nuorista aikuisista ne, joilla on myös laaja ystäväverkosto. Somen aktiivikäyttäjät tapaavat ystäviään useammin vapaa-ajallaan kasvokkain.

Yli viiden ystävänsä kanssa viikoittain tapaavat 15–25-vuotiaat käyttävät keskimäärin kaksi kertaa useammin sosiaalista mediaa kuin korkeintaan yhden ystävänsä kanssa viikoittain tapaavat. Tutkimukseen vastasi noin 1 500 ihmistä. Selkeimmin ilmiö näkyy pikaviestipalvelu Whatsappin ja kuvapalvelu Instagramin käyttäjillä.

Vähintään viikoittain ystäviään näkevistä aktiivisista nuorista kaksi kolmasosaa käyttää Whatsappia vähintään kymmenen kertaa päivässä. Muutaman kerran kuukaudessa yhteistä aikaa ystäviensä kanssa viettävistä nuorista vain joka neljäs käyttää Whatsappia yli kymmenen kertaa päivässä.

Tulokset ovat Elisan teettämästä tutkimuksesta, jonka toteutti Prior Konsultointi.

Ystävät tuovat onnea

Nuorilla sosiaalisen median käyttö ja ihmisten tapaaminen eivät ole eroteltavissa, sanoo aiemmin aihetta tutkinut lasten ja nuorten mediatutkija Elina Noppari Tampereen ylipistosta. Sosiaalisessa mediassa aktiiviset nuoret tapaavat ystäviään useammin, koska he elävät Facebookissa ja kahvilassa samaa aktiivista elämäänsä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Some ja verkon ulkopuolinen elämä niveltyvät toisiinsa, joten niitä on aika mahdotonta erottaa. Aikuiset puhuvat niistä erillisinä paikkoina, mutta eivät lapset ja nuoret ajattele asiaa niin, Noppari sanoo.

Elisan teettämän tutkimuksen mukaan sosiaalisen median suurkuluttajat ovat onnellisempia ja suhtautuvat tulevaisuuteen optimistisemmin kuin harvoin sosiaalista mediaa käyttävät. Noppari arvioi, että laaja ystäväverkosto vaikuttaa onnellisuuteen.

– Sosiaalinen vuorovaikutus vaikuttaa nuorilla paljon onnellisuuteen, kun he rakentavat identiteettiään myös sosiaalisen median kautta, Noppari arvioi.

Toisaalta esimerkiksi kiusaamista voi tapahtua myös verkossa, mikä vähentää onnellisuutta ja optimismia.

TS–STT