Yllätysnimi Sipilän sote-sovun takana - patamusta porvari neuvonantajana
Helsingin yliopiston terveyden- ja sairaanhoidon hallinnon entinen professori Martti Kekomäki oli aivot keskustan muotoileman sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen takana.
Asia käy ilmi Risto Uimosen kirjassa Juha Sipilä – Keskustajohtajan henkilökuva.
Sipilän kompromissiesitys perustui Kekomäen keskustan puheenjohtaja Juha Sipilälle vuosi sitten muotoilemaan parin sivun muistioon. Siinä Kekomäki perustelee, miksi ja millaisilla toimivaltuuksilla sosiaali- ja terveydenhoito kannattaa järjestää viiden toimijan mallilla.
Yllätysyhteistyöstä kertoo se, että Kekomäki luonnehtii itseään patamustaksi porvariksi. Se ei kuitenkaan estänyt häntä auttamasta Sipilää.
Vuosi sitten 23. maaliskuuta kansakuntaa tuli yllätetyksi, kun hallitus ja oppositio järjestivät kesken kauneimman sunnuntaipäivän tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin, että puoluejohtajat ovat tehneet historiallisen sopimuksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta.
Maaliskuun puoliväliin ajoittuneet tiiviit ja salaiset viikon kestäneet neuvottelut olivat johtaneet yhteisymmärrykseen. Tämän jälkeen yksityiskohtia lähdettiin hieromaan parlamentaarisessa työryhmässä.
Keskustassa oli pohdittu, antaako hallituksen rysäyttää umpikujaan ajautuneessa sote-uudistuksessa päin seinää vai toimia toisin. Asiahan olisi edessä joka tapauksessa.
Sipilä lähetti tekstiviestin silloiselle pääministeri Jyrki Kataiselle (kok) ja valtiovarainministeri Jutta Urpilaiselle (sd) ja tarjosi sote-sopua.
Sovinnosta kertovassa tiedotustilaisuudessa oli symboliikkaa. Kataisen ja Urpilaisen rinnalla pääpöydässä istuivat perussuomalaisten Timo Soini ja Sipilä. Sivupöydässä istuivat hallituksen pienten puolueiden vaiteliaat puheenjohtajat.
Sipilän ja Kekomäen yhteistyö oli alkanut syksyllä 2013, kun Sipilä oli kutsunut Kekomäen keskustan kuntaväen tapaamiseen Oulunsaloon. Kekomäki tapasi Sipilän tuolloin ensimmäistä kertaa.
Kekomäki ja Sipilä pitivät tilaisuudessa puheenvuorot, joissa he tulivat samantapaiseen lopputulokseen: kunnilta on siirrettävä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu suuremmille elimille.
Sittemmin sote-uudistus on muuttanut muotoaan, viidestä ervasta on luovuttu ja tilalle on tarjottu 19 kuntayhtymää. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan valmistelemat sote-esitykset ovat kilpistyneet perustusvaliokunnan tyrmäyksiin.
Sotea hierotaan kasaan taas uudestaan.
LM–MIRJA NIEMITALO