AKT sulkee satamat kokonaan, jos murtajalakko laajenee
Jäänmurtajalakon sovittelu ei edistynyt maanantaina. Osapuolet tapaavat seuraavan kerran tiistaina iltapäivällä valtakunnansovittelijan toimistossa.
Aikaa sovun löytämiselle on tiistain tapaamisen jälkeen enää vain kaksi vuorokautta. Suomen Merimies-Unioni ja Suomen Konepäällystöliitto ilmoittivat viime viikolla, että ne aloittavat lakon tukitoimet kiirastorstaina klo 14, jos sovintoa ei sitä ennen saada aikaan.
Liitot ilmoittivat pysäyttävänsä tavaraviennin ja -tuonnin kotimaisilla laivoilla. EK:n mukaan se tarkoittaisi noin kolmannesta Suomen tuonnista ja viennistä, eli toimittamatta jäisi 80 miljoonan euron arvosta tavaraa päivittäin.
Ulkomaisen lipun alla purjehtivista aluksista ei ole pitkäksi aikaa helpotusta tilanteeseen. Merimies-Unionin puheenjohtaja Simo Zitting kertoi maanantaina alkuillasta Lännen Medialle, että työntekijäpuoli aikoo laajentaa lakkoa mahdollisimman nopeasti niin, että satamat pannaan kokonaan kiinni.
– Joudumme todennäköisesti huomenna tai lähipäivinä ottamaan kantaa, että mitä lähdetään tekemään ja täsmentämään näitä rajoja, hän kertoo.
Zittingin mukaan lähtökohta on, että Suomen lipun alla tavarakuljetukset pysäytetään totaalisesti.
– Ja sen jälkeen hyvin nopealla aikataululla pyritään saamaan satamat kiinni niin, ettei ulkomaan lipun alla viedä tavaraa.
Satamia suljettaessa avainasemassa ovat ahtaajat, jotka kuuluvat Merimies-Unionin tavoin kuljetusalan AKT-liittoon. AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen viestitti Lännen Medialle maanantaina, ettei halua lähteä ennakoimaan lakon laajenemista, kun sovittelu on kesken.
Zittingin mukaan liitoilla on valmius laajentaa lakkoa nopeasti. SAK:n kuljetusliitot kokoontuivat jo reilu viikko sitten pohtimaan tilannetta yhdessä. Murtajalakon toinen työntekijäliitto, Konepäällystöliitto, on STTK:n jäsenliitto.
Ulkomaankauppaa uhkaavassa murtajalakossa on kyse työehtosopimuksen yleissitovuudesta. Työntekijäpuoli haluaisi, että alan suurimman yrityksen, valtion omistaman Arctian työehtosopimuksesta tehtäisiin yleissitova, jolloin se koskisi myös järjestäytymättömiä työnantajia.
Työnantajapuoli ei halua Arctian sopimuksen laajentamista yleissitovaksi.
LM–HENRIPEKKA KALLIO