Uutiset

Pörssikurssien vedättäminen ylöspäin toi harvinaisen tuomion

Sijoittaja Kai Mäkelä Helsingin käräjäoikeudessa 10. helmikuuta 2015. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
Sijoittaja Kai Mäkelä Helsingin käräjäoikeudessa 10. helmikuuta 2015. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Suursijoittaja Kai Mäkelä on tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa ehdolliseen vankeuteen tavallisesta ja törkeästä kurssin vääristämisestä. Helsingin käräjäoikeuden perjantaina antamat tuomiot liittyvät kauppoihin Alma Median ja Ilkka Yhtymän osakkeilla.

Kyseessä on harvinainen rikos. Jutun syyttäjä, talousrikoksiin erikoistunut Malla Sunell kertoi aiemmin STT:lle, ettei ole aiemmin edes nostanut syytettä tällä nimikkeellä. Tuomiosta maanantaina ensin kertoneen Helsingin Sanomien mukaan lainvoimaisia tuomioita ei ole yhtään.

Tuomion mukaan Mäkelä ja hänen liikekumppaninsa vääristelivät Alma Median kurssia näennäisillä osakekaupoilla vuonna 2008, kun Alma Median osakkeen arvo oli laskusuunnassa. Pörssikurssin haluttiin olevan tarpeeksi korkealla, jotta Mäkelälle ei tulisi ongelmia lainojensa kanssa. Käytännössä osakkeet olivat Mäkelän lainojen vakuutena.

Osakekaupat tekivät näennäisesti muut yhtiöt, mutta ne todellisuudessa hankittiin Mäkelän tai hänen yhtiöidensä nimiin. Ilkka Yhtymän osalta kyse oli Mäkelän osakeostoista niin, että tuomion mukaan osakkeen kurssi nousi yli viidenneksen edellisen päivän päätöskurssista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suunnitelmallista toimintaa

Käräjäoikeus katsoi Alma Median kurssin vääristämisen törkeäksi, koska manipulointi oli suunnitelmallista, siihen osallistui monta ihmistä ja toiminta jatkui puolen vuoden ajan. Lisäksi manipulointiin käytettiin huomattavia summia rahaa.

Mäkelän tuomio on kymmenen kuukautta ehdollista vankeutta. Törkeästä kurssin vääristämisestä tuomittiin myös kaksi muuta miestä, joista toinen sai kuusi kuukautta ehdollista vankeutta ja toinen kahdeksan kuukautta ehdollista vankeutta. Yksi sai 50 päiväsakkoa kurssin vääristämisestä. Hänen tuloillaan maksettavaa on vajaat 25 000 euroa.

Mäkelä oli syytteessä myös arvopaperimarkkinoita koskevasta tiedottamisrikoksesta, mutta tämä syyte hylättiin. Viisi oli syytteessä avunannosta. Käräjäoikeus katsoi syyteoikeuden vanhentuneen.

Mäkelä on kiistänyt rikokset. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Alma Media on STT-Lehtikuvan toiseksi suurin omistaja.

Korjattu aiempaa versiota: Helsingin käräjäoikeuden tuomio annettiin perjantaina, ei tänään maanantaina

TS–STT