Uutiset

Ilmailulääkäri pitää perämiehen hoitotaustaa yllättävänä

Suomalainen ilmailulääkäri Pentti Kuronen pitää yllättävänä, jos Germanwingsin lentoturmasta epäilty perämies on voinut päästä ammattilentäjäksi saatuaan aiemmin hoitoa itsemurha-aikeisiin.

- Tuo hoitohistoria olisi este sotilaslentäjän uralle ehdottomasti. Myös liikennelentäjän työlle se olisi erittäin painava este, arvioi ilmailulääkärinä vuodesta 1979 ollut Kuronen.

Ensimmäisissä tiedoissa perämies Andreas Lubitzin hoitotaustasta ei kerrottu, olivatko hänelle lentäjän koulutuksen tai lupakirjan antaneet tahot tietoisia aiemmista itsemurha-aikeista.

- Kyllä tuollainen asia on mahdollista salata. Lahjakkaat ihmiset kykenevät salaamaan tosi paljon asioita, jos niin päättävät tehdä. Tässäkin joudutaan luottamaan ihmisen sanaan.

Ilmavoimien ylilääkärinä aiemmin 13 vuotta ollut Kuronen korostaa, että Suomessa lentäjän uralle pyrkivä suostuu aina allekirjoituksellaan siihen, että hänestä saa pyytää ja kerätä terveystiedot sairaaloista.

- Vielä ei meilläkään silti ole järjestelmää, jolla pystyttäisiin pyytämään henkilön terveystiedot Suomen kaikista sairaaloista, terveyskeskuksista ja yksityislääkäreiltä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Puolustusvoimien eläkkeellä oleva ylilääkäri lisää, että lentäjäksi aikovan terveydentilan selvittämiseen on luotu myös kansanvälinen säännöstö.

Germanwingsin emoyhtiö Lufthansa ilmoitti tänään, että jos henkilö on päässyt lentäjäksi Saksassa, tämän terveystiedot ovat luottamuksellisia. Työnantaja ei siis voi pyytää niitä hoitavalta lääkäriltä.

Syyttäjät: Lubitzia hoidettiin vuosia sitten itsemurha-aikeiden takia

Tänään syyttäjät kertoivat, että Germanwingsin perämiestä Andreas Lubitzia hoidettiin useita vuosia sitten itsemurha-aikeiden takia. Sen jälkeen hän ei ollut osoittanut merkkejä itsetuhoisesta käyttäytymisestä tai aggressiivisista aikeista muita ihmisiä kohtaan, kertovat saksalaiset syyttäjät.

Lubitzia oli hoidettu itsemurha-aikeiden takia ennen kuin hän sai lentäjän lupakirjan vuonna 2013. Syyttäjäviraston tiedottajan Ralf Herrenbrückin mukaan Lubitz sai psykoterapiaa pitkään. Sen sijaan terveystiedoissa ei viitattu mihinkään elimelliseen sairauteen.

Syyttäjät ilmoittivat, etteivät osallistu spekulaatioihin kuolleen perämiehen mahdollisista motiiveista. Herrenbrückin mukaan tutkimuksissa ei ole tullut esiin tietoja siitä, että Lubitz olisi kertonut kenellekään suunnitelmistaan. Hän ei myöskään jättänyt jälkeensä itsemurhaviestiä.

Ranskassa tutkijat ovat löytäneet lähes 80 ihmisen dna:ta Germanwingsin lentoturman tapahtumapaikalta. Turmassa sai surmansa 150 ihmistä, kun perämies Lubitz lensi Airbus-koneen vuorta päin Etelä-Ranskassa viime viikolla.