Uutiset

Britanniassa alkoi parlamenttivaalien kampanjointi

Britannian pääministeri David Cameron ilmoitti maanantaina parlamenttivaalikampanjan alkaneen. Vaalit pidetään 7. toukokuuta.

Konservatiivipuolueen Cameron sanoi, että äänestäjät joutuvat tekemään valinnan hänen ja työväenpuolueen Ed Milibandin välillä.

- Viiden vuoden ponnistelujen ja uhrausten jälkeen Britannia on oikeilla raiteilla. Näissä vaaleissa on kyse eteenpäin menemisestä, ja pääministerinä haluan tätä toteuttaa, Cameron sanoi.

Mielipidetiedustelujen perusteella kumpikaan kahdesta suuresta puolueesta ei saa enemmistöä alahuoneeseen, vaan ne joutuvat liittoutumaan pienten puolueiden kanssa.

Tulevissa vaaleissa on kyse myös Britannian EU-politiikasta. Cameron on luvannut järjestää kansanäänestyksen maan EU-jäsenyydestä, jos konservatiivit voittavat. Miliband taas on liputtanut EU-jäsenyyden puolesta.

Kummankaan puolueista ei uskota saavan parlamentin alahuoneeseen enemmistöä, joten voittaja tarvitsee pienempien puolueiden apua hallituksen muodostamisessa. Britanniassa ei ole totuttu koalitiohallituksiin.