Uutiset

Silmälääkärit: Nelikymppiset tarkastukseen

Silmänpainetaudin seulomiseksi pitäisi kaikkien noin 40-vuotiaana käydä silmälääkärillä.
Silmänpainetaudin seulomiseksi pitäisi kaikkien noin 40-vuotiaana käydä silmälääkärillä.

Glaukooma eli silmänpainetauti on huomaamatta alkava sairaus, joka pahimmillaan johtaa näkövammaan. Jotta sairaus voidaan havaita riittävän ajoissa, suositellaan kaikille käyntiä silmälääkärillä viimeistään noin 40-vuotiaana eli iässä, jolloin lukulasien hankinta alkaa tulla ajankohtaiseksi.

Kaikkien riskitekijöiden selvittäminen vaatii Suomen Silmälääkäriyhdistyksen mukaan lääkärintutkimuksen. Esimerkiksi pelkkä silmänpainearvon mittaus ei kerro, onko potilaalla riski sairastua glaukoomaan vai ei.

– Silmänpaine vaihtelee normaalistikin vuorokaudenajasta toiseen, huomauttaa Turun yliopiston silmätautiopin professori Eija Vesti.

Glaukoomaa eli silmänpainetautia sairastaa noin 80 000 suomalaista, ja väestön ikääntyessä uusia tapauksia todetaan noin 5 000 vuosittain. Sairaus on monissa tapauksissa hoidettavissa silmänpainetta alentavilla silmätipoilla, joiden hinnan Kansaneläkelaitos korvaa potilaalle kokonaan. Jotkut potilaat tarvitsevat laserhoitoa tai leikkauksen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Leikkausta voidaan vain harvoin suositella ensisijaisena hoitomuotona, mutta se on mahdollinen. Parhaimmillaan potilas voi leikkauksen avulla päästä silmätipoista kokonaan eroon, Vesti sanoo.

Alussa ei näkövaivoja

Glaukooman vaarallinen piirre on, että sairaus on alkuvaiheissaan oireeton. Silmälääkäriyhdistyksen mukaan potilas huomaa sairautensa usein vasta sitten, kun glaukooma aiheuttaa hänelle jo huomattavia näkövaikeuksia eikä hän esimerkiksi pysty enää ajamaan autoa.

Ikääntymisen ohella glaukooman riskiä voi lisätä perinnöllinen alttius sairaudelle, samoin kuin voimakas liki- tai kaukotaitteisuus ja muut taittovirheet sekä monet verenkiertoelimistön sairaudet. Silmälääkäriyhdistys patistelee etenkin riskiryhmiin kuuluvia käymään silmälääkärillä säännöllisesti.

Maailmanlaajuisesti glaukoomaa sairastaa 67 miljoonaa ihmistä, joista noin joka kymmenes on menettänyt näkönsä. Glaukooma oli yksi pääaiheista Suomen Silmälääkäriyhdistyksen tällä viikolla Turussa pitämillä koulutuspäivillä.