Uutiset

Monet etelänkin hiihtokeskukset ovat auki pääsiäisenä

Laskettelijoita Kuusamon Rukalla lauantaina 28. maaliskuuta 2015. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
Laskettelijoita Kuusamon Rukalla lauantaina 28. maaliskuuta 2015. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Lapissa laskettelukausi on parhaimmillaan, mutta valtaosa eteläisenkin Suomen hiihtokeskuksista pystyy pitämään ainakin osan rinteistä auki pääsiäisen yli. Lunta on tehty alkutalvesta reilusti, ja kevättalven kipakat yöpakkaset ovat helpottaneet rinteiden kunnossapitoa.

Sappeen rinnetoiminnan johtaja Kosti Puurunen kertoo, että rinteet pystytään pitämään auki suunnitellusti 19. huhtikuuta saakka.

– Keinolunta on tehty riittävä määrä rinteeseen, joten pystymme jatkamaan talvea ihan niin kuin aikaisempinakin vuosina.

Puurusen mukaan kuluva talvi on leudoista keleistä huolimatta ollut viime vuotta parempi.

Myös Messilästä kerrotaan, että rinteet ovat pysyneet yllättävänkin hyvässä kunnossa lumetuksen ja kylmien öiden ansiosta. Messilän laskettelukausi päättyy näillä näkymin 5. huhtikuuta.

Himoksellakin mennään vielä pääsiäinen täydellä rinnekapasiteetilla.

– Sen jälkeen meillä on suunnilleen puolet rinteistä auki. Viimeiset rinteet meillä on perinteisesti suljettu aina vappuna. Se on tavoite nytkin, kertoo liiketoimintajohtaja Jouni Ojala.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Himoksella pitkän kauden mahdollistaa se, että kevätaurinko ei pääse täydellä teholla porottamaan pohjoisrinteisiin.

Pakkasjakso pelasti

Tyytyväisiä ollaan myös Tahkolla, jossa kausi jatkuu vielä pari viikkoa pääsiäisen jälkeen. Myös uutta luonnonlunta on saatu kevättalvella rinteisiin, joten pelkän lumetuksen varassa ei ole Tahkolla oltu.

– Nämä pääsiäistä edeltävät viikot ovat olleet todella hyviä. Uskon, että täyteen menee myös pääsiäisenä majoituspuoli, kertoo rinnepäällikkö Pasi Martikainen.

Vaikka rinteet olisivatkin auki, ladulle ei enää ole asiaa useimmissa eteläisen Suomen hiihtokeskuksissa. Lapissa sen sijaan kelit ovat juuri nyt parhaimmillaan sekä rinteessä että laduilla. Esimerkiksi Rukalla kausi jatkuu äitienpäivään saakka.

Suomen hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Larilahti vahvistaa, että kausi on ollut edellisvuotta parempi.

– Viime kausihan meillä oli historiallisen huono. Nyt oli kuitenkin hyvä pakkasjakso siinä alussa, että pystyttiin tekemään rinteet tosi hyvään kuntoon paljon aikaisemmin.

Larilahti epäilee, että moni epäröi lähteä rinteeseen, jos omasta ikkunasta ei näy lunta. Oma havainto ei kuitenkaan aina kerro koko totuutta.

TS–STT