Miten erottua tuhansien nettihakemusten joukosta?
Kesätöitä hakeva nuori ei nykyään juuri pysty väistämään kaikille hakijoille yhteistä nettihakemusta. Tehokkuuteen ja tasa-arvoon pyrkivässä hakemustavassa voi olla myös huonot puolensa.
– Ennen kävelit cv kädessä lähikauppaan ja oli helpompaa erottua massasta. Kun kaikki ovat verkossa, kaikista tulee myös vähän kasvottomampia, sanoo Jari-Pekka Hietsilta nuorten työllistämistä edistävästä RAY:n Paikka auki -ohjelmasta.
Kuopion rekrytointipäällikön Tarja Savolaisen mukaan erottumisen ongelma on ”vähän kaksipiippuinen juttu”. Julkisena organisaationa kaupunki haluaakin tarjota paikkoja samoilla periaatteilla kaikille.
Äärimmäisen tasapuolisena voi pitää käytäntöä Turussa, jossa 16–18-vuotiaille tarjottavat paikat arvotaan hakijoiden kesken.
– Ensimmäisenä voittava saa toivomansa paikan, viimeinen sen joka on jäänyt jäljelle, selvittää johtava rekrytointiasiantuntija Eeva Luotonen.
SOK:n työmarkkinajohtajan Nina Meincken mukaan keskitetyllä nettihaulla pyritään varmistamaan se, etteivät myymäläpäälliköt suosisi rekrytoinneissa esimerkiksi sukulaisiaan.
– Mutta siitä ei tietenkään ole haittaa, jos käy juttelemassa myymäläpäällikön kanssa esimerkiksi työnkuvasta. Sillä tavoin hakijan nimi voi tulla tutuksi, Meincke muistuttaa.
– Joskus saattaa olla hyötyä siitä, että saa jonkun puhelimella kiinni, vaikka se voikin olla hankalaa, vinkkaa puolestaan Neste Oilin henkilöstöjohtaja Hannele Jakosuo-Jansson.
TS–STT