Paikalliset

Meripelastusharjoitus Nauvon eteläpuolella tänään

Pelastushelikopteri nouti loukkaantuneita öljytankkeria esittävältä Hallilta. Todellisuudessa Halli toimii Suomen merivoimien öljyntorjunta-aluksena.
Pelastushelikopteri nouti loukkaantuneita öljytankkeria esittävältä Hallilta. Todellisuudessa Halli toimii Suomen merivoimien öljyntorjunta-aluksena.

Tulipalosavu ja valkoiset hätäraketit, joita perjantai-iltana eteläisessä Nauvossa liikkuvat mökkeilijät ja veneilijät madollisesti havaitsevat, liittyvät Länsi-Suomen merivartioston pelastusharjoitukseen. Merellä tapahtuvaan harjoitukseen osallistuu kuusikymmentä henkilöä, kymmenen pelastusyksikköä ja vartiolaiva Tiira. Mukana on merivartioston ja tullin edustajien lisäksi yksiköitä muun muassa Turunmaan ja Sydvästin meripelastusyhdistyksistä.

– Harjoitus on suunniteltu kuvaamaan yhteysaluksessa syttynyttä räjähdysmäistä tulipaloa. Etsimme ihmisiä sekä pelastuslautoilta että veden varasta, toteaa luutnantti Jussi Ikola.

Harjoitus alkaa perjantai-iltana kello 19 ja päättyy yöllä kello yhden aikaan.

– Ammumme valkoisia hätäraketteja, jotta niitä ei sekoitettaisi oikeisiin hätäraketteihin. Jostain syystä ulkopuoliset saattavat nähdä raketit punaisina.

Merivartiostossa ollaan kuitenkin tarkkana, että mahdollisten hätään joutuneiden lähettämät raketit kyllä havaitaan.

– Kokeilemme harjoituksen yhteydessä myös SART-lähettimen toimintaa, jotta harjoitukseen osallistuvat näkevät käytännössä, miten se näkyy tutkassa.

SART (search and rescue transponder) lähettää tutkasignaaleja. Lähettimiä on laivoissa ja onnettomuuden sattuessa sillä voidaan paikantaa joko uponnut laiva tai ajelehtiva pelastusvene. 12 merimailiin ulottuva lähetin näkyy selvimmin avomerellä.