Uutiset

Merkel tarttui nikotellen EU:n ulkopolitiikan ohjaksiin

EU:n talousveturina tunnettu Saksa on ottanut hieman vastahakoisesti ohjat myös unionin ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Asiantuntijoiden mukaan liittokansleri Angela Merkel on tarttunut Ukrainan kriisin hoidossa ohjaksiin olosuhteiden pakosta.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ei ole roolia halunnut, eikä muita kyvykkäitä tai halukkaita ole Euroopasta löytynyt.

- Kyse on ennen muuta persoonasta. Angela Merkel on noussut EU:n kiistattomaksi johtajaksi aikana, jolloin johtajuus on hyvin heikkoa, sanoo Carnegie Europe -tutkimuslaitoksessa työskentelevä Judy Dempsey puhelimitse Berliinistä.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Kristi Raikin mukaan kenelläkään ei ole epäilyksiä siitä, että Merkel johtaa EU:n ulkopolitiikkaa.

- Se näkyy esimerkiksi siinä, että Yhdysvallat pitää nykyään selvästi Berliiniä ja Merkeliä EU:n johtohahmona ja avainhenkilönä Ukrainan kriisin hoitamisessa ja näkee Saksan roolin muuttuneen, Raik sanoo STT:lle.

Saksa tiukensi ja kirkasti linjaansa Venäjä-politiikassa viime kesänä. Malesialaiskoneen alas ampuminen oli käännekohta, jonka jälkeen Merkel ilmoitti valmiutensa laajojen talouspakotteiden käyttöön.

Merkel vierailee maanantaina Suomessa pääministeri Alexander Stubbin (kok.) kutsusta.