Suomi haluttiin pelastaa joogalla - onko tämä historian hämmentävin puolue?
Risti-istunta-asennossa olevat nainen ja mies hyppelevät vauhdin vimmalla edestakaisin valkoisen paksun patjan päällä. Yleisö seuraa esitystä: pitäisi päästä yhä korkeammalle ja lopulta lentoon. Vaikka pompuissa on potkua, kukaan ei lennä.
Esitys ei ole sirkusta eikä teatteria. Joogalentämistä harjoitellaan eduskuntaan pyrkivän luonnonlain puolueen tilaisuudessa. Puolueen puheenjohtaja Timo Lahtinen arvelee, että hypyt ovat joka tapauksessa paljon tehokkaampia kuin 30–40 vuotta sitten.
”Maailman tietoisuus on uudistunut koko ajan. Joka puolella se (joogalento) alkaa tapahtua helpommin”, Lahtinen toteaa Ylen uutisille antamassaan haastattelussa syyskuussa 1994.
Vuosina 1995–2000 viiteen eri vaaliin osallistunut puolue on ideologialtaan todennäköisesti yksi eniten hämmästystä herättäneistä pienpuolueista Suomen historiassa.
Transsendenttiseen meditaatioon ja joogaan perustuva LLP tuli tunnetuksi siitä, että ensitöikseen se olisi palkannut 7 000 joogalentäjää Suomen talouden ja hyvinvoinnin kohentamiseksi, mikäli se olisi päässyt eduskuntaan vuonna 1995. Lahtinen arveli Ylen haastattelussa, että joogalentäjäjoukkojen kokoamisessa ei olisi ongelmia, sillä joogalento on mitä ”ihanteellisin ammatti”.
Aivan samanlainen ääni ei ole kellossa, kun Ylen uutisten videotallenteesta tuttu miesääni vastaa puhelimeen maaliskuussa 2015. Ääni muuttuu varautuneeksi ja miehelle tulee hyvin äkkiä kiire lopettaa puhelua, kun ilmenee, miksi hänelle soitan.
Lahtisen mielestä on aivan turha muistella menneitä, sillä kahdessakymmenessä vuodessa on tapahtunut paljon.
– Ei ole jäänyt harmittamaan, vaikka ei eduskuntaan päästy. Se oli semmoinen hanke, ja hyvä mieli jäi. Taaksepäin ei vilkuilla, nyt katsotaan eteenpäin. Sen verran voit kirjoittaa, toteaa Lahtinen.
Ei ihme, ettei harmita. Menestystä on tullut joko joogalentoharjoitusten ansiosta tai siitä huolimatta. Puoluetoiminnan jälkeen Pirkanmaalla asuva Lahtinen perusti rakennusalan yrityksen 2000-luvun alussa. Perheyrityksestä tuli nopeasti menestyvä. Esimerkiksi vuonna 2012 Yrittäjäsanomiin antamassaan haastattelussa silloin toimitusjohtajana ollut Lahtinen kertoi vinkkejä, kuinka tehdään miljoonabisnestä maailmalla. Samassa haastattelussa Lahtinen arvioi yrityksen olevan piakkoin pörssissä. Vielä Lahtisen yritystä ei ole pörssiin listattu.
Vaikka Lahtinen oli ”joogalentäjien” johtohahmo, puolueen ääniharava oli varapuheenjohtaja Tuulikki Saaristo. Psykoterapeuttina työskennellyt Saaristo keräsi vuoden 1995 eduskuntavaaleissa eniten ääniä LLP:n ehdokkaista. Alle 500 äänellä kansanedustaja paikka jäi kuitenkin kaukaiseksi haaveeksi. Saariston mielestä kannatti kuitenkin yrittää.
– Ajattelen niitä vuosia ihmetyksen- ja ihailunsekaisinkin tuntein. Teimme parhaamme, ja mielestäni myös onnistuimme ilman ulkopuolista rahoitusta. Onnistuimme taatusti hätkähdyttämään äänestäjiä. Sen verran omaperäinen puolueen profiili oli.
Sittemmin eläkkeelle jäänyt Saaristo uskoo yhä myös joogalennon voimaan. Hänen mielestä Suomessa ei ole totuttu ajattelemaan asioita pinnallista puolueohjelmaa syvemmälle.
– Puolueen tavoitteet ovat mielestäni edelleen kannatettavia. Ohjelmassa pyrittiin korostamaan ihmisen jatkuvan ja tietoisen psyykkishenkisen kehityksen tarvetta ja sitä, miten politiikassa tarvitaan nykyistä selvästi vahvempi eettinen perusta. Joogalento on yksi hätkähdyttävä esimerkki menetelmistä, joilla tähän tavoitteeseen voidaan pyrkiä, Saaristo toteaa.
Useista yrityksistä huolimatta LLP:sta ei tullut koskaan todellista vastusta muille puolueille, eivätkä kaikki politiikan tutkijat ole sulattaneet puolueen menetelmiä poliittisen päätöksenteon näkökulmasta.
Täysin arvailujen varaan jää, millainen Suomen taloudellinen tilanne olisi nyt, jos 7 000 joogalentäjää olisi palkattu kaksikymmentä vuotta sitten.
Fakta: Luonnonlain puolue (joogalentäjät)
– Puolue perustettiin syksyllä 1994, ja se keräsi vain muutamassa viikossa puoluerekisteröintiin tarvittavat allekirjoitukset.
– Puolueohjelma perustui vedalaiseen tietoon luonnonlaista, jonka rikkomisesta seuraa mm. stressiä, sairautta, konflikteja ja taloudellisia menetyksiä.
– Osallistui eduskuntavaaleihin 1995 ja 1999, kunnallisvaaleihin 1996 ja 2000 sekä europarlamenttivaaleihin 1996.
– LLP sai vuoden 1995 eduskuntavaaleissa noin 6800 ääntä, mutta vuoden 2000 kunnallisvaaleissa enää 360 ääntä.
– Jäseniä puolueella oli enimmillään noin 150.
– LLP ei saanut koskaan omilta listoiltaan yhtään ehdokasta läpi eduskuntavaaleissa.
– Puolue poistui puoluerekisteristä vuonna 1999, mutta toimi jossain määrin vielä vuoteen 2001 asti.
LM–JOHANNA JUUPALUOMA