Uutiset

Jäänmurtajalakko näkyisi ruokakaupoissa pitkällä viiveellä

Jäänmurtajalakon laajeneminen suomalaisiin rahtialuksiin ja lakon pitkittyminen näkyisi kauppojen hyllyillä vasta viikkojen viiveellä. Lyhyellä tähtäimellä lakolla ei olisi vaikutusta, kertoo S-ryhmän hankintajohtaja Jari Simolin.

Jäänmurtajalakon sovittelu keskeytyi perjantaina. Valtakunnansovittelija Minna Helle kertoi Twitterissä iltaseitsemältä, että sovittelussa on nyt viikonlopun mittainen tauko, ja ratkaisua haetaan taas maanantaina iltapäivällä.

Helle sanoi STT:lle, että sisällön osalta ei ole uutta kerrottavaa.

Lakko alkoi noin kaksi viikkoa sitten. Työntekijöiden Suomen Merimies-Unioni ja Suomen Konepäällystöliitto kiistelevät jäänmurtajayhtiö Arctia Shippingin kanssa työehdoista.

Kiirastorstaina uhkaava tukilakko pysäyttäisi rahtiliikenteen meriteitse, mutta S-ryhmän Simolin sanoo, että ruokakuljetukset on pystytty hoitamaan aika hyvin lakkojen aikana.

- On ajettu sitten korkeammilla kustannuksilla autoilla Ruotsin läpi, Simolin sanoo.

Jos lakko pitkittyisi, ensimmäisenä laivakuljetusten loppuminen näkyisi tuoretuotteissa kuten hedelmissä ja vihanneksissa. Kauempaa kuten Kaukoidästä tulevia tuotteita on varastossa, Simolin huomauttaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Työtaistelu ei myöskään uhkaisi kuljetuksia ulkomaisilla laivoilla, elleivät satamatyöntekijät järjestä tukilakkoja.

Ei vaikuta laivamatkustamiseen

Viking Linen mukaan yhtiö ei kuljettaisi rahtia lakon aikana. Sen sijaan matkustajaliikenteeseen lakko ei vaikuttaisi. Yhtiö kuljettaisi edelleen henkilöautoja ja linja-autoja, jotka on rajattu lakon ulkopuolelle.

Lakko koskettaisi Viking Linen Suomen lipun alla olevien Amorellan, Viking Gracen, Mariellan, Gabriellan ja Rosellan rahtikuljetuksia.

Myös Tallink Silja kertoo, ettei lakko vaikuttaisi yhtiön risteily- tai reittimatkustajiin. Tallink kuljettaisi niin ikään henkilöautot ja linja-autot laivoillaan.

Sen sijaan yhtiö ei kuljettaisi rahtia Suomen lipun alla olevilla Silja Serenadella ja Baltic Princessillä. Tallinkin muihin laivoihin lakko ei vaikuttaisi.