Uutiset

Uudet lääkärihelikopterit tuovat tehoa ensihoitoon

Pohjois- ja Itä-Suomen alueella potilaiden ensihoito on tehostunut huomattavasti uusien lääkärihelikoptereiden myötä. Nyt esimerkiksi Kainuuseen kopteri voi tulla Oulusta, Rovaniemeltä tai Kuopiosta, jotka saivat uudet koneensa tässä kuussa.

Kopteritoimintaa hallinnoivan FinnHemsin kuudesta tukikohdasta tavoitetaan 70 prosenttia suomalaisista puoli tuntia hälytyksestä. Entistä pidemmän, lähes 700 kilometrin toimintasäteen ansiosta katvealueita on vähän.

Tukikohdat sijaitsevat edellä mainittujen kaupunkien lisäksi Vantaalla, Turussa ja Tampereella. Väkeä niissä on yhteensä 160, joista noin 70 ensihoitolääkäreitä, loput lentäjiä ja ensihoitajia. Hälytyksiä tulee kuuteen tukikohtaan yhteensä 15 000-16 000 vuodessa.

- Tätä voisi verrata sairaalan ensiapupoliklinikkaan, mutta hoitotaso on sama kuin tehohoito-osastolla. Osasto on vain levällään maakunnissa, ja ensihoitolääkäri tuo paikalle tehohoidon tason, kuvaa kuopiolainen helikopterilääkäri Helena Jäntti työtään 12 vuoden kokemuksella.

Upouudet keltaiset lääkärihelikopterit singahtavat viidessä minuutissa ilmaan, jossa ne voivat pysyä tankkaamatta kolmekin tuntia aiemman kahden tunnin sijaan. Osa tehtävistä on myös kiireettömiä potilassiirtoja muihin sairaaloihin. Uusilla koptereilla potilaita voidaan kuljettaa esimerkiksi Kuopiosta ilman välitankkausta aina Helsinkiin ja Turkuun asti.