Uutiset

Syyttäjä vaatii kahdelle ehdollista, muille sakkoja pikkutytön jutussa

Syyttäjä vaatii kahdelle ehdollista vankeutta ja muille syytetyille sakkoja pikkutytön murhaan liittyvässä virkarikosjutussa.

Toiselle pikkutytön asioista vastanneelle sosiaalityöntekijälle syyttäjä vaatii vähintään puolen vuoden ehdollista vankeutta ja toiselle sakkoja. Heidän esimiehelleen syyttäjä vaatii vähintään kahdeksan kuukauden ehdollista vankeutta.

Muille jutun syytetyille vaaditaan sakkorangaistusta.

Yhtätoista sosiaalityöntekijää, lääkäriä ja terveydenhoitajaa syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Kaikki syytetyt kiistävät tahalliset laiminlyönnit.

Isä ja äitipuoli murhasivat tytön kotonaan äitienpäivänä 2012. Tytön isä ja äitipuoli on tuomittu elinkautisiin vankeustuomioihin murhasta ja muusta kaltoinkohtelusta.

Murhatun pikkutytön tapaukseen liittyvä virkarikosoikeudenkäynti on edennyt loppusuoralle. Helsingin käräjäoikeudessa kuullaan tänään syyttäjän ja puolustuksen loppulausunnot.

Syytteen mukaan pikkutytön kasvuolojen ja tilanteen selvittämistä laiminlyötiin eikä pahoinpitelyä tunnistettu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Koulu, äiti ja naapurit olivat tehneet tytöstä useita lastensuojeluilmoituksia. Lapsi oli ollut otettuna huostaan, mutta hänet palautettiin isälleen muutama kuukausi ennen henkirikosta.

Syyttäjän mukaan lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä ei tavannut pikkutyttöä kahden kesken.

Syyttäjä myös ihmetteli, miksi isää pidettiin yhä luotettavana, vaikka oli jo paljastunut hänen valehdelleen.

Lisäksi isän naisystävän henkilöllisyys ja kummalliset raskauspuheet jätettiin liian vähälle huomiolle.

Puolustus: Nämä ihmiset tekivät parhaansa

Toinen pikkutytön asioista vastanneista sosiaalityöntekijöistä vaatii syytteen hylkäämistä. Hänen puolustuksensa katsoi loppulausunnossaan, että pikkutytön isän ja äitipuolen taustoja selvitettiin.

Puolustuksen mukaan huostaanoton edellytykset eivät täyttyneet missään vaiheessa kesällä ja syksyllä 2010, eikä tuona aikana lapsi ole ollut välittömässä vaarassa isänsä luona, katsoi puolustus. Puolustuksen mukaan tuona aikana huolehdittiin myös pikkutytön mielipiteiden selvittämisestä.

Marraskuussa sosiaalityöntekijä jäi äitiyslomalle, jonka jälkeen pikkutytön asiat siirtyivät toiselle sosiaalityöntekijälle.

Tämän sosiaalityöntekijän puolustus puolestaan katsoi loppulausunnossaan, ettei perusteltua epäilyä poliisi-ilmoituksen tueksi ei syntynyt.

Puolustus kiistää tahalliset laiminlyönnit.

- Ei ole tullut tietoa, että kiireellisen sijoituksen edellytykset olisivat täyttyneet, hänen puolustuksensa katsoi.

Sosiaalityöntekijöiden esimiehen puolustus vaatii myös syytteen hylkäämistä.

- Syytteet on hylättävä kokonaan, nämä ihmiset ovat tehneet parhaansa.

Yhtätoista sosiaalityöntekijää, lääkäriä ja terveydenhoitajaa syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Kaikki syytetyt kiistävät tahalliset laiminlyönnit.