Talous

Uudet ravintolat uskovat laadukkaaseen ruokaan

Heidi Isaksson odottaa vielä asiakkaita Aschanin uuteen teatteriravintolaan.
Heidi Isaksson odottaa vielä asiakkaita Aschanin uuteen teatteriravintolaan.

Turun keskustaan on avattu viime aikoina tukku laadukkaaseen ruokaan panostaneita yksityisiä ravintoloita. Uusin tulokas on Aschanin teatteriravintola, joka avaa ovensa tällä viikolla kauppatorin laidalla Ruotsalaisen teatterin tiloissa.

Uusia ruokaan panostavia ravintoloita ovat muun muassa kirjastokorttelissa kesällä aloittanut Smör ja elokuussa ovensa avannut Le Porc Martinkadulla Le Porcin perustivat Tampereella Hella & Huone -ravintolalla mainetta keränneet Sanna ja Monten Dahl.

Kirjastokortteliin on tulossa vielä lisää ravintoloita. Smörin omistaja Voiveljet Oy aikoo avata talossa ennen ensi kesää Viiniravintola Ekblomin. Joen toiselle puolelle Tuomiokirkon tuntumassa olevaan Lindmanin taloon on tulossa ensi vuonna Jerome van Breemen pihviravintola, joka ravintoloitsijan mukaan panostaa liharuokiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Benito Casagranden ja Paavo Nurmi Oy:n omistamaan kirjastokortteliin voi tulossa vielä neljäskin ravintola. Benito Casagrande kertoo, että tulijoita olisi vaikka kuinka paljon. Esillä on ollut muun muassa sushi-ravintola. Toisaalta omistajan pitää pohtia myös kokonaisuutta eli onko ravintoloita tulossa alueelle jo liikaa.

Jerome van Breemen muistetaan yhä Pinellassa toimineesta ravintola Ribsistä. Kaupungin byrokratiaan hautautunut Pinella odottaa yhä uutta tulemistaan. Taloon pitäisi tulla Sunborn Saga Oy:n ravintola, mutta edes alueen arkeologisia kaivauksia ei ole vielä saatu alkuun.

Mami avasi
ruokaboomin

Nykyisen ruokaravintolaboomin alkupotkuksi voi sanoa ravintola Mamin tuloa Linnakadulle. Pari vuotta sitten vappuna avatun Mamin menestys on varmasti rohkaissut alalle uusia yrittäjiä.

Mamin maine on levinnyt Turun ulkopuolellekin. Ravintola-alan ammattilehti Viisi Tähteä listasi turkulaisravintolan Suomen 8. parhaaksi ravintolaksi. Mamin edellä oli vain helsinkiläisiä ruokapaikkoja.

Toki Turussa on ollut laadukkaita ruokaravintoloita ennen Mamiakin. Gourmet-ruuan mainetta ovat kaupungissa pitäneet yllä muun muassa Hermanni ja Rocca. Viiden Tähden 50 parhaan ravintolan listoille mahtuivat myös Panimoravintola Koulu ja italialaiseen ruokaan panostanut Sergio’s. Uusien tulokkaiden myötä Turusta on tullut mielenkiintoinen ravintolakaupunki, johon voi muualta Suomesta tehdä jo hyvällä syyllä makumatkoja.

Mamin puuhanainen Sari Espola on pelkästään hyvillään uusien ruokaravintoloiden avaamisesta. Pienet ruokaravintolat eivät Espolan mukaan kilpaile niinkään keskenään, vaan enemmänkin ne ovat vaihtoehto ketjuravintoloiden, pitserioiden ja hampurilaisbaarien standardiruualle.

Toisaalta hyvät ruokaelämykset rohkaisevat ihmisiä etsimään uusia kokemuksia. Pieni keskinäinen kilpailu taas takaa, että ravintoloiden pitää huolehtia omasta tarjonnastaan.

Ravintolat ovat toki myös vaihtoehto kotiruualle. Espolan mukaan suomalaisten kynnys syödä ulkona on alenemaan päin. Nykyään ravintolaruuasta uskalletaan nauttia ilman mitään erikoista syytä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Ei aina tarvitse tehdä ruokaa kotona, Espola sanoo.

Pinella pitäisi
herättää eloon

Espola harmittelee suurtorin laidalla pahoin ränsistymään päässeen Pinellan kohtaloa. Mamia perustaessa omistajien toiveena oli, että vastarannan ravintolaklassikko heräisi nopeasti eloon ja lisäisi omalta osaltaan alueen vetovoimaa. Toisaalta Mamin lähistöllä toimii tukku muita ravintoloita, mikä on Espolan mukaan vain eduksi. Jos joku paikka on täynnä, niin ruokailemaan tuleva asiakas löytää tilalle toisen paikan. Tämä alentaa kynnystä lähteä syömään alueelle.

Läheisen kirjastokorttelin remontin myötä ruokaravintoloiden painopiste onkin siirtynyt kauppatorilta Tuomiokirkon suuntaan.

Turussa kalleimmatkin ravintolat ovat hinnoitelleet ruokansa huomattavasti helsinkiläisiä laaturavintoloita maltillisimmin. Turussa ravintola ei voi elää pelkästään yrityksen piikkiin syövien asiakkaiden rahoilla.

Täällä pitää aina huomioida omalla rahalla syövät asiakkaat, mikä on Espolan mukaan myös etu. Näin ravintolalla säilyy läheinen tuntuma arkeen.