Talous

Sandvik perui lomautukset
toistaiseksi Turun tuotannossa

Sähkömies Pasi Kakko työskenteli tiistaina kaivoslastaajan kimpussa Sandvikin Turun tehtaalla. Kakko ehti jo saada lomautusilmoituksen, mutta on toistaiseksi välttynyt lomautuksilta, kun yritys perui ne.
Sähkömies Pasi Kakko työskenteli tiistaina kaivoslastaajan kimpussa Sandvikin Turun tehtaalla. Kakko ehti jo saada lomautusilmoituksen, mutta on toistaiseksi välttynyt lomautuksilta, kun yritys perui ne.

Kaivos- ja rakennusteollisuuden laitteita valmistava Sandvik Mining and Construction on perunut toistaiseksi tuotantoväen lomautukset, joista yhtiö ilmoitti vuoden alussa. Turun tehtaalla työskentelee kaikkiaan noin 400 ihmistä, joista tuotannossa reilu puolet. Nyt tuotannon kaikki työntekijät ovat jälleen töissä.

– Tilaukset ovat vakiintuneet sen verran, että noin vuoden loppuun asti on töitä, yhtiön toimitusjohtaja Kari Parvento kertoo.

Hänen mukaansa tilauksia on alkanut tippua kaikilta kaivosteollisuuden valta-alueilta, esimerkiksi entisen Neuvostoliiton alueelta, Latinalaisesta Amerikasta, Afrikasta, Intiasta, Kiinasta ja Australiasta. Sandvikin tuotannosta valtaosa menee vientiin.

Ei aihetta
riemuun

Myös Tampereella tuotannon vakituinen väki on palannut töihin, eivätkä lomautukset ole ajankohtaisia ainakaan pariin kuukauteen. Tampereella Sandvikin tuotanto työllistää vajaat 400 ihmistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Toimihenkilöitä sen sijaan on edelleen lomautettuina kummassakin toimipisteessä. Tilausten vakiintumisesta huolimatta Parvento ei juuri näekään aihetta hyppiä riemusta.

– On katsottava mihin kokonaistilanne kehittyy ja miten maailmantalous vakiintuu. Kaikki riippuu siitä, kuinka luottavaisin mielin asiakkaat investoivat ja miten rahoitus on turvattu, Parvento sanoo.

Esimerkiksi Sandvikin Lahden toimipisteessä vastaavia hyviä merkkejä ei ole nähty. Siinä missä Turun ja Tampereen tuotantoa ohjailee kaivosteollisuus, on Lahden tuotanto riippuvainen rakennus- ja urakointiteollisuudesta. Rakennusalalla merkkejä paremmasta ei juuri ole nähty.

Elokuussa lomautusten perumisesta kertoi toinenkin suuri metallialan yritys. Outokumpu ilmoitti tuolloin lopettavansa kaikki lomautukset Tornion tuotantolaitoksella. Noin 900 kunnossapito- ja tukitoiminnoissa työskentelevän ihmisen osa-aikaiset lomautukset päättyvät tämän kuun lopussa.

Teknologiateollisuus ry:n asiantuntija Jukka Huhtala arvioi, että Sandvikin ja Outokummun kaltaiset lomautusten perumiset ovat kuitenkin vain poikkeustapauksia teknologiateollisuudessa. Hän ei näe niissä merkkejä myönteisestä suunnasta, sillä tilauskannat ovat yhä laskeneet.

– Ilahduttavaa, että jotain tämmöistä pientä on näkynyt, mutta ei voi sanoa että käänne olisi tapahtunut. Toivottavasti tilaukset alkavat vahvistua, mutta ei tästä voi vielä vetää sellaisia johtopäätöksiä, Huhtala uskoo.