Hyvät teot

110 hyvää tekoa: 33. Stadionin kokoiset bileet kehitysvammaisille

Salon Vaijereiden puheenjohtaja Jorma Nurminen (keskellä) on tottunut samaan paljon aikaan vähällä. Kehitysvammaisten tapahtumia kursitaan kokoon vapaaehtoistyöllä ja suolarahoilla. Salolaisessa Bar Ipanemassa kehitysvammaisilla on omia bändi- ja bileiltoja.
Salon Vaijereiden puheenjohtaja Jorma Nurminen (keskellä) on tottunut samaan paljon aikaan vähällä. Kehitysvammaisten tapahtumia kursitaan kokoon vapaaehtoistyöllä ja suolarahoilla. Salolaisessa Bar Ipanemassa kehitysvammaisilla on omia bändi- ja bileiltoja.

Salolaisen Bar Ipaneman tanssilattialla on hämärää, kun kaiuttimista kajahtaa Dingon Nahkatakkinen tyttö.

Kari Palenius alias DJ Nakki tietää, mitkä biisit räjäyttävät tanssilattian.

– Vanhat suosikit, kotimaiset, hyvä tanssimusa, Palenius listaa.

Palenius on musiikkimiehiä. Hän oli perustamassa Karviset-bändiä yhdessä muiden kehitysvammaisten kanssa yhdeksän vuotta sitten. Bänditoiminnan rinnalle on viime vuosina noussut levyjen soittaminen.

Lattia täyttyy arki-iltana nopeasti tanssivista kehitysvammaisista. Salolainen musiikkiyhdistys Vaijerit järjestää vastaavia iltoja kerran kuussa Salossa ja muualla maakunnassa.

Yhdistys teki ensin vapaaehtoistyötä syrjäytymisvaarassa olevien nuorten kanssa. Sitten entiset nuoret huomasivat, ettei kehitysvammaisia auta kukaan.

– Nuoret aikuiset unohtuvat asuntolohin. Heillä ei ole mahdollisuutta käydä tanssimassa ja juoda paria olutta ikätovereidensa tavoin, Vaijereiden puheenjohtaja Jorma Nurminen huokaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kun Vaijerit tarttuu toimeen, lähtee homma usein lapasesta. Parhaillaan yhdistys valmistelee Helsingin Olympiastadionin valtaamista kehitysvammaisten bileiksi huhtikuussa.

– Joulun alla oli aikaa ajatella. Tartuin puhelimeen ja soitin Stadion-säätiöön kysyäkseni onnistuisiko keikka Olympiastadionilla, jos kokoamme muutaman bussillisen kehitysvammaisia paikalle, Nurminen kertaa.

Olympiastadionin lavalle nousevat ainakin Karviset ja Vaijereiden bändi KPE. Televisiosta tutut Toisenlaiset frenditkin ovat tulossa ja ehkä myös Pertti Kurikan nimipäivät.

– Kokoamme parhaillaan porukkaa esiintymään ja osallistumaan tapahtumaan. Cheek veti stadionin täyteen, miksi emme mekin, Nurminen veistelee.

Tavikset stadikalla -hyväntekeväisyystapahtumaa kursitaan kokoon olemattomilla rahoilla.

– Tällä viikolla olemme onnistuneet keräämään 57 euroa. Sponsoreiden rahahanat ovat kiinni, mutta meille riittäisi vaikka ylimääräinen tavara myytäväksi kirpputorilla, Nurminen sanoo.

Vaijerit on tottunut saamaan paljon aikaan vähällä. Siksi Nurminen uskoo, että stadionkeikasta tulee unohtumaton elämys sadoille ehkä jopa tuhansille kehitysvammaisille. Sana tapahtumasta leviää parhaillaan sosiaalisessa mediassa ympäri Suomen.

– Rahan valta on puistattanut vaijerilaisia aina. Kun on pakko selvitä vähällä, käyttää mielikuvitustaan, soittelee joka paikkaan ja saa aina jonkun innostumaan, Nurminen sanoo.

Palenius odottaa stadionkeikasta kevään kohokohtaa. Esiintyminen Suomen legendaarisimmalla tapahtuma-areenalla ei miestä puistata.

– En mä osaa jännittää oikein mitään. Menen vaan ja vedän parastani, Palenius sanoo.

Hyväntekeväisyystapahtuma Helsingin Olympiastadionilla 24.4.2015 kello 14 alkaen. Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille. Kysy kimppakyydeistä Vaijereiden yhteyshenkilöltä sähköpostilla armi.julkunen@vaijerit.com.

TS–LILLI JOKELA