Talous

Kuluttajien luottamus on kohentunut tässä kuussa

Kuluttajien luottamus on vahvistunut, kertoo Tilastokeskus. Sen sijaan elinkeinoelämän luottamus talouteen on Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan edelleen heikkoa.

Kuluttajien luottamusindikaattori on kohonnut nyt pari kuukautta peräjälkeen. Indikaattori oli helmikuussa 10,6, kun se tammikuussa oli 6,0 ja joulukuussa 4,4.

Kuluttajien arviot Suomen talouden tulevaisuudesta kohentuivat selvimmin. Odotukset omasta ja Suomen taloudesta olivat helmikuussa kohtalaiset ja näkemykset omista säästämismahdollisuuksista hyvät.

Kuluttajien odotukset työttömyyskehityksestä olivat sen sijaan yhä synkät.

Yritysten luottamus talouteen on edelleen heikkoa, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto.

- Kaikkien toimialojen suhdannekuva on on edelleen vaisu, eikä lähikuukausille odoteta parannusta, kertoo EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila.

Vähittäiskaupassa luottamus on valunut lähelle historiansa heikointa tasoa ja myynnin määrä on laskenut edelleen laajalti. Monet kaupan alan yritykset odottavat myynnin supistuvan edelleen kevään aikana.

Teollisuustuotanto kasvanee EK:n mukaan hieman kevään aikana, mutta luottamusindikaattori on selvästi keskimääräistä alempi. Rakentamisessa tilanne on pysynyt synkkänä. Palveluissa indikaattori nousi hieman mutta on reilusti pitkäaikaisen keskiarvonsa alla.