Poliisi tutkii Salon kiusaamistapausta
Poliisi selvittelee yläkouluikäisen tytön kiusaamista Salossa.
Tapaus nousi valtakunnalliseksi keskustelunaiheeksi alkuviikolla, kun kiusatun tytön isosisko julkaisi oman näkemyksensä tapahtumista Facebookissa.
Salon poliisi vahvistaa saaneensa tapauksen johdosta kolme tutkintailmoitusta. Näistä yksi on tuore rikosilmoitus, jonka nimikkeenä on laiton uhkaus.
– Muut kaksi asiaa ovat esitutkintalain mukaisia tutkimuksia siitä, onko rikosta tapahtunut, kertoo rikoskomisario Pertti Läksy Salon poliisista.
Ensimmäinen ilmoitus on peräisin jo viime vuoden elokuulta.
Poliisi aikoo puhuttaa osapuolia lähipäivinä.
– Ensisijaisesti näkisin, että tämä on jonkun muun kuin poliisin asia. Tietojeni mukaan kyseessä on riita, joka on paisunut suhteettomasti. Ihmiset eivät ymmärrä, mitä tekevät tuolla netissä, kun painavat enteriä, Läksy kuvailee.
Koulussa ja vapaa-ajalla kiusatuksi joutuneen tytön tarinaa on parin päivän kuluessa jaettu Facebookissa yli 66 000 kertaa. Useat tiedotusvälineet ovat uutisoineet asiasta.
Kiusatun tytön käymä salolaiskoulu on mukana Turun yliopiston kehittämässä kiusaamisen vastaisessa ohjelmassa. KiVa Koulu -ohjelman kehittäjä, professori Christina Salmivalli kertoo tutkijoiden saaneen yhteydenottoja tapauksen johdosta.
– On väitetty, että nyt meni uskottavuus koko ohjelmalta, Salmivalli kertoo.
Professori pitää kohtuuttomana, että Facebook-julkaisusta virinneessä keskustelussa koko salolaiskoulu on leimattu perusteettomasti. Hän kertoo koulun oppilaiden vastanneen kiusaamista koskevaan kyselyyn vuosittain alkaen vuodesta 2010.
– Oppilaiden vastausten perusteella kiusaaminen on tänä aikana vähentynyt huomattavasti, jopa enemmän kuin muissa KiVa-kouluissa keskimäärin, Salmivalli toteaa.
Hän muistuttaa, että osa kiusaamistapauksista on erityisen vaikeita ja monimutkaisia.
– Myös KiVa Koulu -ohjelmaa toteuttavissa kouluissa esiintyy kiusaamistapauksia, joihin puuttuminen ei johda toivottuun lopputulokseen.
Keskeistä Salmivallin mukaan on, että kun tapaukset käyvät ilmi, kouluissa tiedetään heti kuinka toimia.
– Yksi keskustelu osallisten kanssa ei riitä. Seurantatapaamiset ovat aina tarpeen, ja joskus tarvitaan poliisin ja oppilashuollon apua.
TS–HELI PELTONIEMI
LUE KOKO JUTTU TORSTAIN TURUN SANOMISTA TAI DIGILEHDESTÄ