Talous

Ranska sai lisäaikaa budjettivajeen leikkaamiseen

EU-komissio antoi Ranskalle keskiviikkona kaksi vuotta aikaa laittaa budjettivajeensa kuriin.

Komissio määräsi Ranskan esittämään viimeistään huhtikuussa uudistusohjelman, jolla se aikoo kahdessa vuodessa painaa budjettivajeensa alle kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta, kuten EU:n taloussäännöt edellyttävät.

EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici - joka vielä vuosi sitten toimi Ranskan valtiovarainministerinä - muistutti Ranskan julkistaneen viime päivinä useita uudistuksia, jotka ovat askelia oikeaan suuntaan.

EU on jo pariin otteeseen myöntänyt Ranskalle lisäaikaa budjettivajeensa leikkaamiseen.

Euroopan toiseksi suurimman talouden budjettivaje on ollut EU:lle jatkuva murheenkryyni, sillä Ranska on vuoden 2001 jälkeen onnistunut pitämään vajeensa unionin taloussääntöjen mukaisena vain kahtena vuonna, vuosina 2006-2007.

Komissiolla olisi myös mahdollisuus määrätä EU-maille sakkoja taloussääntöjen rikkomisesta, mutta toistaiseksi sanktioita ei ole määrätty yhdellekään jäsenmaalle.

Kriitikkojen mielestä toistuva lisäajan myöntäminen Ranskalle nakertaa pahasti unionin taloussääntöjen uskottavuutta.

- Nyt se on sitten virallista, että finanssipoliittisilla säännöillä ei ole mitään merkitystä, kommentoi nimettömänä pysytellyt eurovirkamies uutistoimisto Reutersille keskiviikkona.

Valtiovarainministeri Michel Sapin lupasi, että Ranska onnistuu leikkaamaan budjettivajettaan vaaditulla tavalla.

Ranska on arvioinut tämän vuoden budjettivajeekseen 4,1 prosenttia budjettivajeesta. Ensi vuoden vajeeksi hallitus on arvioinut 3,6 prosenttia, joka vuonna 2017 saataisiin painettua 2,6 prosenttiin.

Nyt myönnetty kahden vuoden määräaika on poliittisesti herkkä, sillä Ranskassa on määrä järjestää presidentinvaalit vuonna 2017.